Welke vetten zijn goed voor de gezondheid?

0
2474

Veel mensen worden er nogal bang van: vet eten. Er wordt vaak gezegd dat het te veel consumeren van vet overgewicht zou veroorzaken en slecht zou zijn voor de gezondheid. Dit is voor een gedeelte waar, maar er bestaan ook zeker gezonde vetten. Sterker nog, bepaalde vetten zijn essentieel voor de gezondheid en belangrijk om op een goede manier oud te worden. Maar hoe herken je het verschil tussen gezonde en ongezonde vetten? En wat maakt goede vetten nou zo gezond?

Waarom zijn vetten belangrijk?

Ja, vet eten bevat veel calorieën, maar hier komt veel meer bij kijken. Het menselijk lichaam heeft wel degelijk vet nodig. Vet is namelijk van essentieel belang voor de energieopslag, maar ook voor de opbouw van de hersenen, zenuwen en de hormonen. Daarnaast kunnen sommige vitamines enkel opgelost worden in vetten, waardoor het beter door het lichaam opgenomen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de vitamines A, D, E en K. Maar natuurlijk is vet ook belangrijk om je lichaam warm te houden. Het vetlaagje, waar veel mensen dus bang voor zijn, is wel degelijk belangrijk!

Gezonde vetten

Er is een verschil tussen de soorten vetten. Waar de ene gezond is voor het lichaam, kan de ander juist een negatief effect hebben. Over het algemeen worden onverzadigde vetten gezien als de ‘goede’ vetten. Producten die gezonde vetten bevatten, zijn:

  • Noten
  • Gezonde bak- en smeermiddelen
  • Vis

Eet bij voorkeur een handje noten per dag. Niet alleen leveren noten gezonde vetten, maar ook vezels en ijzer. Plan minstens één keer per week een maaltijd in waarbij je vis gebruikt. Vette vis bevat de gezonde omega 3-vetzuren die belangrijk zijn voor het hart en de bloedvaten.

Verzadigd en onverzadigde vetten

Waar onverzadigde vetten dus als ‘goede’ vetten worden beschouwd, zijn verzadigde vetten hiervan de tegenhanger. Dit zijn de zogenaamde ‘slechte’ vetten. Onverzadigde vetten verlagen het slechte LDL-cholesterol en kunnen het goede HDL-cholesterol verhogen. Dit laatste cholesterol heeft een positieve invloed op het hart. Verzadigde vetten verhogen juist het LDL-cholesterol, wat uiteindelijk tot hartproblematiek kan leiden. Vooral mensen die al problemen aan hun hart hebben, moeten oppassen met verzadigde vetten. Deze vetten komen vooral voor in producten waarbij dierlijke producten worden gebruikt, zoals: volle melkproducten, roomboter, vet vlees, en zoetwaren zoals chocolade en koek.

Transvetten

Naast de ongezonde verzadigde vetten, bestaat er nog een ongezond soort vet: transvetten. Transvetten staan bekend dat ze de kans op een hartaanval verhogen. Het menselijk lichaam kan er als bouwstof niks mee en het belast daarnaast de lever. Deze vetten komen in hoge mate voor in fabrieksmatig gemaakte producten, zoals cake, maar zeker ook in fastfood. Deze transvetten ontstaan wanneer vloeibare, plantaardige oliën hard worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan vast frituurvet waarin snacks worden gefrituurd. Vermijd deze dus volledig, of gebruik een alternatief, zoals kokosvet. Vermijd vooral geoxideerde vetten zoveel mogelijk, welke ontstaan bij te heet frituren.