Zo maak je zelf een fijne focaccia

0
670

Lekker eten is altijd fijn. Wanneer je het zelf maakt smaakt het bovendien ook nog eens een stuk lekkerder. Dit geldt voor allerlei soorten producten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een focaccia. Wanneer je het in de winkel kant-en-klaar koopt, dan ziet het er misschien lastig uit. Wanneer je echter weet wat je moet doen, dan kan je dit heel gemakkelijk zelf klaarmaken. Je kan op die manier gewoon een lekker en relatief gezond hapje maken dat je op elk moment kan serveren. Let op de volgende stappen.

Benodigdheden voor het deeg

Het is belangrijk om eerst het deeg te maken. Daarvoor heb je een zakje gedroogde gist nodig. Ook heb je 2 kopjes warm water nodig, net als 2 theelepels honing. Het is ook belangrijk om 500 gram bloem klaar te hebben. Ook zijn een eetlepel zout, wat olijfolie en een blokje boter nodig. Natuurlijk is dit alleen maar het deeg. Je hebt ook de inhoud van je focaccia nodig. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld rozemarijn, rode ui, zongedroogde tomaatjes, radijs en zeezout. Daarnaast kan je natuurlijk ook eigen ingrediënten toevoegen of iets wat je niet zo lekker vindt weglaten.

Het bereiden van het deeg

Wanneer je alles bij elkaar hebt kan je met de bereiding aan de slag. Je begint met het mengen van het gist met honing en water. Dit moet je 5 minuten laten staan tot het gisten begint. Nu voeg je bloem en zou toe en meng je dit door elkaar tot het een mooi glad deeg wordt. Het kan er wel wat raar uitzien. Je schenkt nu olijfolie over het deeg. Alles gaat in een kom en dat dek je af met plasticfolie. Je laat dit dan een dag of nacht in de koelkast staan. Al kan je het ook 3 uur op kamertemperatuur laten rijzen.

De afronding

Nu kan je de ovenschaal invetten met boter en wat olie. Je vouwt het deeg van de zijkant naar het midden en maakt er een bal van. Wanneer het een mooie bal is leg je het in de ovenschaal en laat je het anderhalf uur rijzen op een warme plek. Wanneer de focaccia gerezen is in de bakvorm kan je de ingrediënten waarmee je hem vult toevoegen. Prik daarvoor gaten in het deeg. Zo maak je er iets moois van. Je kan dit zo simpel als uitgebreid doen als je wilt. Nu gaat er nog wat olie overheen en bak je hem 25 minuten op 220 graden.

Het brood opdienen

Je hebt nu gezien hoe gemakkelijk het eigenlijk is. Je kan nu het brood direct opdienen als je wilt. Het is bijvoorbeeld een fijn borrelhapje. Al kan je ook wat grotere stukken snijden en er een maaltijd van maken. Voeg dan wel nog wat andere dingen toe. Het is natuurlijk wel heel fijn wanneer je iets lekkers zelf hebt gemaakt en er daarna direct van kan genieten omdat je het nog heerlijk warm opdient. Het is de moeite waard om dit te gaan proberen.