Dit is het nieuwe klassieke horloge van Seiko

0
245

Het horloge is het ultieme accessoire. De dure modellen van de grote designers zijn natuurlijk heel populair. Dat is ook niet nieuw, want dit was honderd jaar geleden ook al zo. Sterker, honderd jaar geleden verscheen het eerste polsmodel van Seiko, in 1924. Om dat te vieren is het horloge nu terug. Het oude design, maar dan met de moderne technieken. Dit maakt het dus precies het soort horloge waar jij mee gezien wilt worden. Omdat het honderd jaar geleden is, is het ook leuk om de ontwikkeling te bekijken.

Een nog ouder bedrijf

Het is weliswaar zo dat het eerste horloge van Seiko honderd jaar geleden op de markt kwam, maar het bedrijf is al veel ouder. De Japanse ontwikkelaar Kintaro Hattori was namelijk al sinds 1881 actief in de wereld van de klokken met zijn eigen winkel. Die winkel droeg al de naam Seiko. Onder die naam ging hij ook klokken maken. Dit leidde in 1924 uiteindelijk tot het eerste polshorloge van dit merk. Daarna is het uitgegroeid tot één van de grootste spelers op de markt. Tot op de dag van vandaag heeft het die positie weten vast te houden.

Een limited edition

Wil je nu eens weten hoe het voelt om dat eerste model om je pols te hebben? Als je geluk hebt, dan kan dit. Het horloge wordt namelijk opnieuw uitgebracht in 2024. Het is echter wel zo dat de oplage gelimiteerd is. Er worden namelijk maar 1.000 stuks van gemaakt in dit jaar. Je moet er dus wel snel bij zijn om het in je bezit te krijgen. Maar dan heb je ook wel wat, want het horloge komt bijna volledig overeen met het eerste model zoals dat destijds door Kintaro Hattori is gemaakt.

Kleine nuanceverschillen aangebracht

Er zijn wel enkele kleine nuanceverschillen aangebracht in het nieuwe model. Zo is bijvoorbeeld de subdial anders. In het originele model was dit een 60 seconden subdial, in het nieuwe model is het er één van 24 uur. Daarnaast is gekozen voor een iets meer bewerkte leren band voor het nieuwe model. Dit past wat beter bij de huidige tijd. De kast en de plaat zijn echter exacte kopieën van het originele model zoals het eerste Seiko-horloge op de markt kwam destijds. In dat opzicht voelt het dus ook echt alsof je terug in de tijd gaat met het horloge om je pols.

Voldoen aan de moderne eisen

Natuurlijk kan je wel merken dat het horloge niet ui 1924, maar uit 2024 komt. Zo is de techniek van het binnenwerk gewoon eigentijds. Dat betekent dus dat het horloge veel soepeler loopt en veel betrouwbaarder is dan destijds het geval was. Dit maakt het wel ook een stuk beter bruikbaar. Uiteindelijk is dat ook het uitgangspunt. Natuurlijk zijn horloges mooie accessoires, maar ze moeten ook gewoon een praktische functie behouden, zo lijkt het uitgangspunt wanneer je naar dit model kijkt. Ook is het uurwerk tegenwoordig automatisch, waardoor het horloge ook wat dikker is dan het originele model was.