Dit moet je weten over Stratego

0
2783

Bordspellen zijn nog altijd voor veel kinderen iets leuks om te doen en om samen mee te spelen. Spellen zoals Monopoly en Zeeslag zijn al oude spellen maar nog altijd even leuk om te spelen. Toch zijn niet alle spelen even leuk om te spelen als je maar met twee man bent. Spellen om één tegen één te spelen zijn er gewoon niet heel veel, maar een spel wat je juist met twee man kan spelen is Stratego. Stratego is een strategisch spel waarbij je de vlag van je tegenstander moet verslaan. Maar hoe werkt Stratego precies? Daarover lees je hier meer.

De kaart

Stratego is een bordspel, dus is er natuurlijk een bord waar je het op speelt. De kaart van Stratego is een groot bord met een rooster-patroon erop. In het midden van het bord, tussen de startvelden van beide spelers, zijn twee plassen water, waar de spelers niet doorheen kunnen. Hierdoor zijn er drie paden van het ene veld naar het andere veld, waar de spelers over kunnen steken om de tegenstander aan te vallen.

De legers

De legers van beide spelers bestaan uit 33 poppetjes. De poppetjes hebben allemaal een waarde van één tot tien. Daarnaast heeft elk team ook nog zes bommen en een vlag. Elke speler mag deze poppetjes over zijn veld verdelen en proberen zo tactisch mogelijk neer te zetten. Het doel van het spel is om de vlag van de tegenstander te slaan. Je kunt de poppetjes van de tegenstander verslaan door zijn poppetje aan te vallen met een poppetje van een hoger getal. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat jij niet kunt zien welke nummers de poppetjes van de tegenstanders hebben. De vlag kan geslagen worden door alle poppetjes, dus zolang je nog een poppetje hebt kun je altijd winnen.

Speciale regels

Er zijn een paar speciale regels voor een aantal poppetjes. Zo kan de tien, het hoogste nummer, doodgaan door op een bom te stappen net als alle poppetjes, maar kan deze ook geslagen worden door de één. Het is daarom belangrijk om je poppetje met de waarde één goed te bewaken, omdat deze de enige is die de tien kan slaan. Verder kunnen bommen niet bewegen en als iemand ze aanvalt winnen ze altijd, behalve als ze worden geslagen door de drie. In dat geval wint de drie.
Als laatste heeft de twee nog een speciale regel. Dit is namelijk de scout en deze kan dus meerdere vakjes bewegen in zijn beurt, in plaats van een vakje zoals de andere poppetjes. Hiermee kun je dus verkennen waar de sterke spelers van de tegenstanders zijn, om je strategie aan te passen en uit te werken.

Bordspellen zijn altijd leuk om te spelen, vooral op vakantie. Voor vakanties is het vaak leuk om veel bordspellen mee te hebben, dus Stratego kan zeker een leuke toevoeging daaraan zijn. Wil je meer weten over vakanties plannen zonder zorgen? Lees daar dan in dit artikel meer over!