Heb ik nog wel een tussenpersoon nodig?

0
1516
woonverzekering

Vroeger was het verstandig om een verzekering af te sluiten via een tussenpersoon. Dat is iemand die de verzekering aanvraagt en alle werkzaamheden op zich neemt wanner iemand iets nodig heeft qua verzekeringen. Toch is het tegenwoordig wellicht helemaal niet meer nodig om een tussenpersoon te gebruiken bij het afsluiten van een verzekering. In deze tekst gaan we dan ook kijken of een tussenpersoon nog wel nodig is. We kijken wat een tussenpersoon precies doet, wat de voordelen van een tussenpersoon zijn, maar ook wat de eventuele nadelen van een tussenpersoon zijn.

Tussenpersoon

Een tussenpersoon is iemand die ingeschakeld kan worden wanneer iemand hulp nodig heeft bij een verzekering. Niet alleen bij woonverzekeringen, maar ook bij andere soorten verzekeringen. In eerste instantie zal dit bijvoorbeeld gaan over het advies geven. Er komt iemand binnen die een verzekering wil afsluiten, maar niet zeker weet welke hiervoor geschikt is. De tussenpersoon zal hem advies geven over de verschillende verzekeringen en aanraden welke verzekering hiervoor geschikt is. Vervolgens kan de tussenpersoon natuurlijk ook de verzekering voor iemand afsluiten. Wanneer er vragen zijn over de verzekering dan kan hij contact opnemen met de tussenpersoon. Wanneer er een declaratie gedaan moet worden, zal de tussenpersoon deze taak op zich nemen.

Waarom een tussenpersoon?

Waarom zou iemand een tussenpersoon nemen en niet gewoon zelf de verzekering afsluiten? Vroeger was het niet zo vanzelfsprekend dat iemand zelf een verzekering zou afsluiten. Verzekeringsvoorwaarden waren vaak onduidelijk en er was geen internet waarop iemand alles precies kon vinden. Ook het afsluiten van een verzekering kon dus ook niet online gedaan worden. De tussenpersoon heeft namelijk kennis van de verschillende verzekeringen en weet hierin zijn weg te vinden. Op die manier was iemand altijd verzekerd van een goede verzekering zonder dat hier verschillende valkuilen bij kwamen kijken. Toch is het tegenwoordig heel anders geworden. We hebben namelijk nu wel internet. Informatie over verschillende verzekeringen is makkelijker te vinden en een verzekering afsluiten kan ook gewoon online. Je bent vaak vanaf dat moment direct verzekerd en kan zonder zorgen verder met de dag. Toch zijn er nog genoeg mensen die wel een tussenpersoon willen bij de verzekering. We gaan een kijkje nemen bij de voor- en nadelen van een tussenpersoon.

Voordelen van een tussenpersoon

Er zitten een aantal voordelen aan een tussenpersoon. Zoals al benoemd was heeft een tussenpersoon verstand van de verzekeringen. Hij weet je altijd naar een juiste verzekering te leiden zodat je niet een verkeerde verzekering afsluit. Je bent dan nooit verzekerd voor te veel of te weinig, maar altijd op maat. Ook scheelt het je werk. Je hoeft zelf geen kosten meer te declareren. Dat doet de tussenpersoon namelijk voor je.

Een verzekeraar wil nog wel eens iemand afwijzen. Er zitten bijvoorbeeld te hoge risico’s aan voor de verzekeraar waardoor hij aangeeft de verzekerde niet te willen verzekeren. Wanneer een tussenpersoon de aanvraag indient, is er een hogere kans dat de verzekeraar de klant alsnog wil aannemen. Het kan dus lonen om een verzekering af te sluiten via een tussenpersoon.

Nadelen aan een tussenpersoon

Een verzekering afsluiten via een tussenpersoon is niet altijd meer nodig door de informatie die wij zelf kunnen vinden. Hierdoor scheelt het een hoop tijd wanneer je de verzekering gewoon zelf afsluit. Je hoeft hiervoor niet speciaal tijd vrij te maken om naar een tussenpersoon te gaan. Het kan ook een stuk langer duren om een declaratie voor elkaar te krijgen. Bij de meeste verzekeraars kun je gemakkelijk een foto van de schade of de kosten indienen en heb je binnen een aantal dag een reactie of het vergoed wordt of niet. Vervolgens zal het niet veel langer duren voor je het geld ook op je rekening hebt. Wanneer je dit via een tussenpersoon doet kan het langer duren. Een tussenpersoon heeft vaak ook verzekeraars waar hij het beste mee samen werkt en wellicht meer provisie van krijgt. Hij zal dan wellicht niet gaan voor de goedkoopste verzekering.

Conclusie

Heeft iemand nog een tussenpersoon nodig? Nee zeker niet. Een verzekering kun je gemakkelijk zelf online afsluiten. Ondertussen heb je heel veel verschillende vergelijkingssites voor zowel particuliere als zakelijke verzekeringen. Zo weet niet direct welke de goedkoopste is en betaal je geen provisie aan je tussenpersoon.

Toch is het voor sommige mensen nog wel handig die geen verstand van internet hebben. Zij worden dan toch geholpen zonder dat zij hiervoor kennis moeten opdoen.

Lees ook: een autoverzekering afsluiten? Maak altijd een vergelijking!