Welke onontdekte aftrekposten zijn er voor ondernemers?

0
962
Welke onontdekte aftrekposten zijn er voor ondernemers

Als ondernemer zijn er diverse mogelijkheden om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Veel ondernemers weten niet dat bepaalde kosten kunnen worden afgetrokken. Het gaat daarbij vooral om de btw, maar ook de kosten zelf mag je aftrekken van de belasting. Dat doe je bij je btw aangifte. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal, bij grotere bedrijven gebeurt het maandelijks. Het is hoe dan ook belangrijk om facturen van aankopen en uitgaven voor je bedrijf goed te bewaren en/of te digitaliseren. De Belastingdienst kan tot 7 jaar terug controle uitvoeren en dan moet je deze bonnen kunnen overleggen.

Brandstofkosten

Wanneer je voor de zaak op pad gaat dan mag je de kosten voor brandstof voor je auto aftrekken voor 21 cent per gereden kilometer. Noteer dus alle zakelijke ritten en ook het aantal gereden kilometers. Hiervoor kun je de kilometerstand van je auto bij vertrek en terugkeer noteren, maar je kunt ook gebruik maken van de afstanden die een navigatie app geeft, die worden eveneens geaccepteerd. Als je een tankpas voor de zaak gebruikt kun je je zakelijke tankbeurten automatisch in je boekhouding laten opnemen, maar van deze facturen mag je alleen de btw aftrekken. Reizen per openbaar vervoer zijn aftrekbaar voor het volledige bedrag dat je er aan besteedt. Als je een OV-abonnement hebt dan kun je daarvan doorgaans een overzicht uitdraaien zodat je een compleet overzicht hebt dat kan dienen als bewijs voor je gemaakte dienstreizen.

Abonnementen

Als je thuiswerkt en je hebt een privé internet abonnement dan gebruik je dit uiteraard ook voor de zaak. Je mag deze kosten dan ook gedeeltelijk als bedrijfsmatig aftrekken. Dat geldt ook voor een abonnement voor cloudopslag van je bestanden. Vergeet ook je abonnement voor je smartphone niet. Die gebruik je vast en zeker ook zakelijk en dus zijn ook deze kosten aftrekbaar. Heb je een abonnement op de krant of op een tijdschrift dat je zakelijk gebruikt dn kun je ook deze kosten opvoeren als zijnde zakelijk. Dat je de krant ook privé leest staat natuurlijk buiten kijf. Maar als je vanwege je beroep aannemelijk kunt maken dat je de krant ook daarvoor leest dan kun je de kosten aftrekken.

Voorkom een boete bij de Belastingdienst

De Belastingdienst is er snel bij met het opleggen van boetes als je te laat bent met het indienen of betalen van een aangifte. Voorkom dit soort extra kosten door op tijd je aangiftes te regelen. Als je gebruik maakt van de diensten van een boekhouder dan zal deze je er hopelijk aan herinneren je stukken in te leveren. Houd er rekening mee dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor het tijdig indienen van aangiftes BTW, omzetbelasting en inkomstenbelasting. Er kan onder bepaalde voorwaarden wel uitstel worden aangevraagd. Je betaalt dan echter wel rente over een te betalen bedrag aan inkomstenbelasting of premie zorgverzekeringswet.

Controleer altijd je aangifte

Ook al maak je gebruik van een boekhoudkantoor, jij bent verantwoordelijk voor het doen van tijdige en correcte aangifte. Controleer dus altijd of de gegevens kloppen. Vraag je boekhouder om uitleg als bepaalde dingen onduidelijk zijn. Je dient als ondernemer altijd zelf op de hoogte te zijn van de stand van zaken en de financiële situatie van je bedrijf.