Waarom je dit jaar op een elektrische auto moet overstappen

0
323

De elektrische auto zit al enkele jaren in de lift. Het wordt dan ook als één van de belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering gezien. Toch is lang niet iedereen elektrisch gaan rijden. Dat heeft natuurlijk met allerlei zaken te maken. Zo waren de auto’s nog heel duur. Bovendien was het aanbod beperkt. Daar komt echter meer en meer verandering in. Daarom zou dit best weleens het jaar kunnen worden waarin jij overstapt op de EV. In dit artikel leer je waarom dat juist nu kan gaan gebeuren.

Nog even genieten van de voordelen

Een eerste reden waarom je juist nu, in 2024 op een elektrische auto moet overstappen is dat je nog net van de voordelen kan genieten. Dit is namelijk het laatste jaar voordat de wegenbelasting voor deze voertuigen wordt ingevoerd. In twee stappen ga je in 2025 en 206 wegenbelasting betalen. Die is nog aardig hoog ook. Andersom is het ook zo dat je in 2024 nog kan genieten van allerlei subsidies als je de auto koopt. Zo wordt het dus een stuk gemakkelijker gemaakt om de auto aan te schaffen. Er is ook nog een andere reden om dit te doen.

De betaalbare modellen

Met de subsidies er bovenop worden sommige betaalbare modellen ronduit goedkoop in aanschaf. Dat maakt het dus ook wel heel aantrekkelijk om ze aan te schaffen. Het is dan ineens te vergelijken met de aanschaf van een gewone nieuwe brandstofauto. Prijzen die zelfs onder 25.000 euro liggen zijn daardoor ineens bereikbaar. Een elektrische Citroën C3 aanschaffen is bijvoorbeeld goed mogelijk. Ook een fabrikant als KIA heeft het nodige te bieden op dit gebied. Dat maakt het dus ook wel heel aantrekkelijk. Al kan je ook een hele andere kant op gaan.

Hele nieuwe mogelijkheden verkennen

Het is ook goed mogelijk om hele nieuwe mogelijkheden te verkennen wanneer je voor elektrisch rijden kiest. Het is namelijk zo dat met de opkomst van het nieuwe soort auto ook allerlei nieuwe fabrikanten tevoorschijn zijn gekomen. Aan de hand daarvan kan je dus ook eens op zoek gaan naar een voordelige auto die jou een nieuwe ervaring biedt. Al kan je juist ook nu voor de dure en uitgebreide modellen kiezen, omdat die nu nog met subsidie kan aanschaffen. De rijervaring is niet te vergelijken met dat wat je tot nu toe gewend was.

De opkomende occasionmarkt

Een andere reden waarom dit het jaar is waarop jij de overstap maakt is dat de occasionmarkt groter en groter wordt. De elektrische auto’s worden steeds beter en dus worden ook de tweedehandsmodellen steeds beter. Bovendien worden er steeds meer mogelijkheden gevonden om de zwakke plekken eruit te halen, waardoor de auto’s nog goed bruikbaar zijn en je er lekker de weg mee op kan. Bovendien geldt natuurlijk ook voor occasions dat je er zeker van kan zijn dat ze lekker voordelig in aanschaf zijn. Ook dat kan meespelen. De mogelijkheden met betrekking tot bijvoorbeeld het merk Tesla zijn al bijna net zo groot als bij nieuwkoop.