Hoeveel moet je maandelijks sparen?

0
709

Het is niet gemakkelijk om te sparen. Het is echter wel belangrijk dat je het toch doet. Natuurlijk wil je liever leuke dingen doen met je geld. Sparen helpt je om ook op de lange termijn je doelen te kunnen bereiken. Denk aan een koophuis of wat extra’s naast je pensioen. Om dit soort doelen te bereiken moet je wel een idee hebben van hoeveel je eigenlijk moet sparen. Dit is te bepalen met behulp van online tools, of doorbekende percentages. Het is in ieder geval altijd goed om iets te sparen. Je leert hier meer.

Waarom is sparen belangrijk?

Sparen zit bij de meeste mensen niet in het bloed. Ouders proberen het hun kinderen te leren door kleine doelen te stellen. Wanneer het doel echter bereikt is, wordt het geld uitgegeven. Het is echter veel beter wanneer je ook al jong zonder doel leer te sparen. Zo heb je namelijk in alle situaties geld achter de hand. Is er een keer een noodgeval, of heb je snel geld nodig, dan heb je een bron die je kan aanspreken. Juist om die reden is het goed om al jong te leren hoe je moet sparen.

Welk bedrag moet je sparen?

Het is niet heel exact te zeggen hoeveel je moet sparen. Je kan online tools gebruiken die je veel inzicht geven. Daarnaast kan je eens met experts gaan praten. Die komen vaak met een maandelijks percentage als richtlijn. Wat vooral slim is om te doen, is het kiezen van een bedrag waarvan je weet dat het iedere maand haalbaar is, ongeacht de omstandigheden. Dit kan ook een heel klein bedrag zijn. Als je er maar zeker van bent dat je het iedere maand op je spaarrekening kan zetten. Zeker als je jong bent is dit van grote waarde.

Een factuur aan jezelf

De beste manier om jezelf aan te leren op deze manier te sparen is door voortaan bij jezelf te beginnen. Wanneer je je facturen gaat betalen, dan begin je bij jezelf. De eerste factuur is namelijk een denkbeeldige. Dit is het bedrag dat je jezelf beloofd hebt maandelijks op je spaarrekening te zetten. Wanneer je het op die manier aanpakt, dan weet je altijd zeker dat je goed zit. Je zal ontdekken dat het dan ook steeds gemakkelijker wordt om te zorgen dat het geld op je rekening komt te staan. Dit wordt ook wel ‘pay-yourself-first’ genoemd.

De juiste rekening vinden

Het is tot slot slim om je te verdiepen in spaarrekeningen. Wanneer je heel weinig kan sparen, kan je ook eerst een potje maken. Het kan gemakkelijker zijn om het daadwerkelijk in harde euro’s te doen. Wanneer je met grotere bedragen gaat sparen, dan is een spaarrekening wel aan te raden. Als je sparen heel moeilijk vindt, kies dan voor een rekening die niet aan je betaalrekening is gekoppeld. Dit maakt het overschrijven lastiger. Zo maak je de kans dat je het uiteindelijk toch weer op maakt al direct een heel stuk kleiner.