Het belang van voldoende beweging en goede schoenen voor opgroeiende kinderen

0
8416
kind die op zn tenen staat

Door oorzaken als verstedelijking, digitalisering en het gebrek aan veilige speelplekken, beweegt het gemiddelde Nederlandse kind veel te weinig. Dat geldt voor bijna de helft van de Nederlandse kinderen, waardoor hun motorische vaardigheden achteruit gaan en overgewicht bij kinderen toeneemt. Door speciale campagnes, financiële ondersteuning voor ouders en het delen van kennis over bewegen, maakt Rijksoverheid zich hard om kinderen en hun ouders te helpen om van kleins af aan op goede manieren te bewegen. Omdat beweging onder meer zorgt voor de juiste ontwikkeling van coördinatie en motoriek en kinderen fitter maakt zodat hun uithoudingsvermogen, snelheid en kracht er mee worden gestimuleerd, is voldoende beweging cruciaal voor opgroeiende kinderen.

In dit blog geven we tips om kinderen vaker en op leuke manieren te laten bewegen. Ook schenken we aandacht aan hippe meisjesschoenen en jongensschoenen die ten goede komen aan de gezondheid van kindervoeten en die bijdragen aan een optimaal beweegpatroon.

Op welke manieren kun je kinderen vaker en op een leuke manier laten bewegen?

  • Sporten bij een sportvereniging;
  • Fiets of loop samen naar school, naar speeldates en naar de supermarkt;
  • Tover het huis om tot een kinderdisco met muziek om uitbundig op te dansen;
  • Maak regelmatig een lekker lange wandeling met de hond;
  • Veel buitenspelen en klimmen en klauteren in de speeltuin.

Positieve effecten van bewegen

Niet alleen vanwege de positieve bijdrage aan hun fysieke ontwikkeling is bewegen belangrijk voor kinderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat voldoende beweging ook van positieve invloed is op het emotionele welzijn van kinderen en jongeren. Dat geldt in meerdere mate als het gaat om het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Niet in de laatste plaats draagt het bij aan het tegengaan van depressieve klachten. Hiermee is de lijst met voordelen nog lang niet compleet, zo blijkt bijvoorbeeld uit het Human Capital Model dat de Britse wetenschapper Richard Bailey in samenwerking met collega-onderzoekers en sportmerk Nike ontwikkelde. Het Human Capital Model benoemt op basis van wetenschappelijke literatuur ruim tachtig positieve effecten van bewegen en sporten.

Goede kinderschoenen

Bij alle activiteiten die je je kind laat ondernemen om voldoende te bewegen, is het dragen van goede kinderschoenen ontzettend belangrijk. Kindervoeten maken in relatief korte tijd een snelle groei door. Wanneer je je kind op goede kinderschoenen laat lopen, voorkomt dat op volwassen leeftijd problemen aan de voeten, knieën en rug. Je herkent gezonde kinderschoenen onder andere aan een soepele zool met profiel en een verstevigde hiel. Daarnaast moeten de materialen voldoende ventilatie bieden en de voeten genoeg bewegingsruimte geven. Verder is het van belang dat kinderschoenen niet te strak en ook niet te ruim zitten, en is het dus belangrijk om ze in de juiste maat te kopen. Kinderschoenen van vooraanstaande merken zoals Shoesme, Braqeez, Bunnies en Skechers, hebben een naam hoog te houden als het aankomt op deze eigenschappen.

Niet in de laatste plaats brengen die ieder seizoen collecties op de markt bestaande uit hippe modellen met een gezond voetbed en een comfortabele pasvorm. Bunnies, Braqeez, Shoesme en Skechers kopen doe je bij voorkeur in de webshop van een kinderschoenenspeciaalzaak. Daar vind je de leukste schoenen voor jongens en meisjes in maat 18 tot en met maat 44 voor scherpe prijzen, en voorzien ze je van het juiste advies.