Veilig stoken met een houtkachel in huis

0
539

De houtkachel wordt geroemd om de gezelligheid die deze brengt. Het is dan ook echt een toevoeging aan de woonkamer. Het is wel heel lekker om in de wintermaanden voor een warme en gezellige sfeer te kunnen zorgen op deze manier. Het is echter wel ook van belang dat je dit op een goede en veilige manier doet. Wil je er zeker van zijn dat je dit goed aanpakt? Dan is het een goed idee om de volgende 4 tips mee te nemen. Zo kan je nog veiliger stoken in huis.

Op de juiste plek zetten

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste plek in de kamer. Zo moet de kachel stevig en stabiel staan. De vloer moet natuurlijk ook volledig hittebestendig zijn. Is deze dat niet? Dan is het belangrijk dat je een speciale plaat aanschaft waar de kachel op kan staan. Ook moet je zorgen dat er geen brandbare elementen zoals gordijnen, meubels en houtwerk in de buurt te vinden zijn. Per kachel kan het wel wat verschillen hoe gevaarlijk dit is, dus zoek dit wel eerst goed uit, bijvoorbeeld met behulp van een specialist.

Zorgen voor onderhoud

Misschien wel de belangrijkste reden waarom brand in houtkachels ontstaat is omdat ze onvoldoende onderhouden worden. Het is op zich een veilige kachel, mits je deze gewoon goed schoonmaakt. De rookkanalen borstelen en de aslade legen zijn daar voorbeelden van. Ook is het belangrijk dat je de professional jaarlijks laat langskomen voor groot onderhoud en controle. Zo ben je er zeker van dat jouw houtkachel ook op de lange termijn gewoon veilig blijft en je ermee kan stoken. Het is ook echt belangrijk om dit niet te onderschatten. Hiermee kan je echt al het verschil maken in de veiligheid.

Het juiste hout gebruiken

Een andere factor in de mate van brandveiligheid is het soort hout dat je gebruikt. Het moet altijd schoon en droog hout zijn. Ook de mate waarin het gekliefd is speelt een rol. Wanneer het nat is, verbrandt het slecht en kan het ook voor creosoot in het rookkanaal zorgen. Dit moet je natuurlijk niet hebben. Overigens is het ook zo dat geverfd hout en behandeld hout niet in de kachel mogen. Niet met het oog op brandgevaar, maar omdat dit giftige dampen kan veroorzaken. Dit is natuurlijk net zo gevaarlijk en dat moet je ook niet hebben. Pas daar goed mee op.

De juiste installatie

Tot slot nog een tip die misschien overbodig is, maar toch niet onderschat mag worden. Het grote verschil in de veiligheid vind je natuurlijk ook in de manier waarop alles is geïnstalleerd. Je kan dit natuurlijk zelf doen. Wil je echter echt zeker zijn dat het goed gebeurt? Dan is het beter om dit in handen van een expert te geven. Juist ook omdat zowel de kachel, als het kanaal als de pijp allemaal volgens bepaalde voorschriften moeten worden aangebracht. Dit doe je om brandgevaar te minimaliseren en problemen met rookgassen te voorkomen. Goede installatie is dus essentieel.