Veilig online aankopen doen

0
872
Veilig online aankopen doen

Online winkelen is voor veel mensen inmiddels net zo normaal geworden als boodschappen doen bij de supermarkt. Sterker nog: ook dat kan vandaag de dag online. Maar het blijft wel zaak om bij het shoppen op internet goed op te letten. Waar doe je je aankoop en betaal je niet te veel? Met deze tips kun je optimaal profiteren van de voordelen van online winkelen.

Vergelijk prijzen

Het grootste voordeel van online winkelen is dat je heel gemakkelijk prijzen kunt vergelijken. Wil je een nieuwe tv kopen dan zoek je jouw favoriete merk en type op in verschillende webshops en je ziet meteen welke prijs je daarvoor betaalt. Je hoeft niet meer zoals vroeger een hele vrije dag te besteden aan het bezoeken van meerdere winkels om uiteindelijk de beste deal te scoren.

Kies een betrouwbare winkel

Wanneer je je aankoop doet bij een grote online winkel die al jarenlang bestaat dan hoef je je meestal geen zorgen te maken of je je bestelling ook daadwerkelijk gaat krijgen en of die aan je verwachtingen zal voldoen. Koop je bij een kleinere winkel, probeer dan online referenties te vinden van klanten. Als die overwegend positief zijn dan mag je ervan uitgaan dat het wel goed zit. Zijn er veel negatieve beoordelingen dan moet je je misschien toch nog eens achter de oren krabben of een andere winkel misschien toch een betere optie is.

Betaal met creditcard

Wanneer je een aankoop doet met je creditcard dan is deze doorgaans een aantal dagen, meestal 90 of 180, verzekerd tegen verlies, diefstal of niet leveren. Als je dan iets bestelt en je ontvangt niets dan kun je de betaling laten terugdraaien. Uiteraard nadat je eerst geprobeerd hebt om contact op te nemen met het bedrijf om te achterhalen wat er mis is gegaan. Als je op een andere manier betaalt, zoals met iDeal via je bank dan heb je deze verzekering meestal niet. Al zijn er steeds meer banken die deze service ook bieden.

Pas op met goedkoop shoppen in China

Shoppen bij die grote Chinese online webwinkel die werkelijk alles verkoopt wat je maar kunt verzinnen is niet altijd voordeliger dan elders winkelen. Er moet altijd BTW worden betaald over je aankoop. Bovendien loop je de kans dat je extra invoerrechten moet betalen als je aankoop meer waard is dan 23 euro. Dit geldt overigens niet als de eindleverancier in Europa zit. Veel grote verkoopplatforms werken samen met verkopers die hun spullen via de website aanbieden. Je doet dan wel zaken met het platform en kunt rekenen op hun service, maar het product komt via een ander bedrijf.

Gratis retourneren raakt uit de gratie

Steeds meer online winkels stoppen met het gratis retourneren. Ze doen dit omdat veel klanten bewust meer producten bestellen. Terugsturen kost toch niets. Dus bestel je gewoon die leuke broek in twee maten, de maat die niet past stuur je terug. En welke van die twee stofzuigers zal ik eens kopen? Ach, ik bestel ze allebei, probeer ze uit en die ik niet wil gaat retour. Dat schiet natuurlijk niet op. Het kost de webwinkel veel geld en het is ook niet echt milieubewust. Dus kijk gewoon even goed op de maattabel voordat je kleding bestelt. En lees de productinformatie van die twee stofzuigers goed, bekijk reviews en beslis dan welke het gaat worden.