Italië met de trein: een prachtige reiservaring die ook nog duurzaam is

0
18108

Italië is een prachtig land om te bezoeken: misschien ben je er zelf al geweest, en anders wordt het wel bewezen door de hordes toeristen die er elk jaar naartoe gaan om bijvoorbeeld de Eeuwige Stad met eigen ogen te zien (en om dan een muntje in de Trevi-fontein te gooien om te zweren dat ze zullen terugkeren!). Eigenlijk het hele jaar door zijn er tal van redenen te bedenken om een bezoek te brengen aan de laars in Zuid-Europa die daar zo fijn in de Mediterrane Zee ligt te dobberen. Een bijzondere manier om het land te ontdekken is met de trein. Lees in dit artikel waarom.

Een duurzame reis

Het wordt tegenwoordig steeds populairder om te kiezen voor reizen die ecologisch verantwoord zijn. Waar een vliegreis heel erg milieubelastend is, is reizen met de auto al een betere keuze, maar de trein is de winnaar: een voertuig dat zoveel passagiers tegelijk kan vervoeren, is nog een betere keuze dan de auto. Bovendien worden treinen tegenwoordig geleidelijk milieuvriendelijker, doordat ze bijvoorbeeld op groene stroom gaan rijden. Een treinreis in Italië is perfect om op een duurzame manier het land te verkennen. Voor meer inspiratie over duurzame reizen, lees het artikel over prachtige, duurzame bestemmingen:

Een authentieke beleving van het land

Op ontdekkingsreis gaan met de trein geeft de gelegenheid om het land van jouw bestemming met heel andere ogen te zien. Je kunt meerdere plekken bezoeken en tussendoor het landschap vanuit jouw comfortabele treinstoel zien veranderen; op deze manier krijg je een veel beter beeld van het land of van de regio dan wanneer je jouw reis limiteert tot één kustplaatsje. Bovendien zit je tijdens je treinreis tussen het volk. De Italianen zijn erg sociale en vriendelijke mensen en de kans bestaat dat jij, onderweg naar de volgende stad, in een gesprek verwikkeld raakt over het Italiaanse leven of tips krijgt van een local.

De Italiaanse treinen

Italië is een groot land; er is daarom genoeg keus uit mooie regio’s en natuurgebieden om te bezoeken. Je kunt kiezen voor één regio en daar gebruikmaken van de lokale treinen, maar je kunt ook gaan voor een langere reis noord- of zuidwaarts en dan is het reizen per trein echt in je voordeel. Het zou namelijk veel te vermoeiend zijn om dat allemaal zelf in de auto te moeten doen. Met de trein kun je op een comfortabele wijze de lange Italiaanse afstanden afleggen, terwijl jij naar buiten kijkt of een boekje leest.

Een prachtig voorbeeld hiervan is de trein die je kunt nemen vanaf het Italiaanse vasteland, die helemaal doorrijdt tot ver op Sicilië. Omdat er geen brug is tussen Sicilië en het dichtstbijzijnde vasteland, gaat de trein tijdelijk op een boot, waarbij de passagiers even kunnen uitstappen en op het dek het uitzicht kunnen bewonderen. Eenmaal aangekomen, stapt iedereen weer in de trein en gaat deze verder op Siciliaans grondgebied.

Ga je helemaal voor duurzaam? Vertrek met de trein vanuit Nederland

Wil je het liefst het vliegtuig helemaal vermijden? Je kunt ervoor kiezen al in Nederland op de trein te stappen. Het is prachtig het Europese landschap te zien veranderen, van het platte Holland helemaal tot in de bergen van Noord-Italië.

Tip: wellicht kun je een goede korting scoren op ervaringensite.nl door het schrijven van een review over vouchervandaag.