Meer vogels in de tuin?

0
4497
vogels in de tuin

Nu dat het weer wat kouder is buiten, zie je steeds meer dat mensen buiten een voederbakje ophangen voor de vogels of een vogelhuisje in hun tuin neerzetten. Allemaal erg leuke manieren om de vogels wat voeding te bieden in de gure en koude dagen. Het kan ontzettend leuk zijn om naar buiten te kijken en wat vogeltjes te zien. Hoe krijg je eigenlijk meer vogels in de tuin? Het hoeft gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn en het is ook niet perse van belang dat je hele groene vingers hebt. Lees je mee?

Wat kan ik doen?

Vogels vinden het fijn om veilig en beschut te kunnen zitten. Hier is het dus fijn om voeding te kunnen bieden. Ga daarvoor bijvoorbeeld voor dichte bomen en dichte struiken, hier kunnen de vogels veilig en heerlijk zitten zonder dat ze heel snel gestoord worden. Slim is om dan te gaan voor een boom of struik met die fruit of besjes draagt, dan heeft de vogel ook meteen wat te eten en zullen ze vaker in jouw tuin of balkon te vinden zijn. geen ruimte voor een grote boom of een struik? Laat de kale schuttingen dan begroeien door klimplanten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om platte daken te laten begroeien, dit trekt insecten aan en hier komen vervolgens weer wat vogels op af.
Daarnaast helpt het om een grasveldje aan te leggen, hier vinden vogels namelijk insecten en ook wormen bijvoorbeeld. Hierbij kan je gebruik maken van grind of boomschors voor de paden. Daarnaast is het fijn om te wisselen met verschillende plantensoorten, zodat je gedurende het hele jaar vogels naar je tuin weet te trekken. Ook is het dan leuk om verschillende overgangen te hebben en verschillende niveauverschillen. Dit is voor de vogels erg leuk om naar toe te komen. Een moestuintje doet het natuurlijk ook altijd goed, maar daar heb je dan wel weer groene vingers voor nodig!

Wat moet je vooral niet doen?

Naast dingen die je wel moet doen om meer vogels te lokken, zijn er ook een aantal dingen die je vooral niet moet doen. Zo is het belangrijk namelijk om afgevallen bladeren gewoon te alten liggen of naar de zijkant van de tuin te harken. Hier zitten namelijk veel insecten tussen die de vogels op zouden kunnen eten. Daarnaast is het ook verstandig om uitgebloeide planten vooral te laten zitten. Deze kan je laten staan tot het voorjaar. Er zijn namelijk genoeg vogels die graag zaad van planten opeten, en vlinders kunnen er eitjes in leggen. Gefascineerd door vlinders, lees dan dit artikel.

Het is ook handig om te zorgen dat je op nestjes let voordat je gaat snoeien. Daarbij ook de tip om niet alles tegelijk te snoeien; dan hebben de vogels geen beschutte plekken meer in de tuin waar ze kunnen gaan zitten. Daarbij is het ook van belang dat je bijvoorbeeld een bessenstruik pas snoeit wanneer de bessen er af zijn. Hier komen vogels namelijk massaal op af.