Waarom je beter een huisdier kunt adopteren

0
3737

Je hebt de beslissing genomen om een huisdier te nemen. Je bent klaar voor de verantwoordelijkheid en het lijkt je heerlijk gezellig om zo’n beestje als gezelschap te hebben. Een huisdier heeft aandacht en verzorging nodig. Dit betekent dat je er genoeg geld en tijd voor over moet hebben. Of het nu om een hond, kat of konijn gaat, er zijn behoorlijk wat beslissingen die je verder moet gaan nemen. Waar ga je dit dier namelijk aanschaffen? Bij die dierenwinkel, een fokker of bij een asiel? Jouw keuze daarin heeft grote gevolgen voor de huisdieren industrie. Zorg er dus voor dat je een goede weloverwogen beslissing maakt.

Je redt een leven

Ieder jaar worden er in Nederland tien duizenden katten en honden geëuthaniseerd in asielen. Dit moet helaas gebeuren omdat die asielen te vol zitten. Er is simpelweg niet genoeg plek, hulp en geld om deze dieren jaren te onderhouden. Deze dieren zouden niet hoeven te sterven als er meer mensen zouden adopteren. Waarom zou je kiezen om een hond ergens te kopen waar iemand anders geld aan kan verdienen? Je kunt ook een leven redden en een ontzettend lieve hond adopteren uit het asiel. Je zult je ook beter over jezelf voelen en een goede daad gedaan hebben, door zo’n beestje te redden.

Je krijgt een gezond dier

In asielen wachten lieve, gezonde dieren op een nieuw baasje. In deze asielen worden ze goed verzorgt. Ze worden medisch onderzocht en krijgen de nodige vaccinaties. Verder zijn ze ook al vaak gecastreerd en hebben ze de nodige inentingen al gekregen. Ook wordt er door de verzorgers naar het gedrag van het dier gekeken en wordt er zo een geschikt baasje bij gevonden. Als je een bijvoorbeeld een hond als puppy bij een fokker ophaalt, heb je nog geen idee wat voor een karakter en gedrag deze hond zal gaan vertonen en of die wil bij jou familie past. Het idee dat er alleen ‘foute’ vieze dieren in het asiel zitten, is helemaal verkeerd gedacht. De redenen om een een huisdier naar het asiel te brengen, zijn vaak privé omstandigheden zoals een scheiding of een verhuizing. Of dat de persoon te weinig tijd of geld voor het dier overhad.

Je bespaart geld

Door een huisdier te adopteren, zul je ook geld besparen. De aanschaf van een huisdier kan aardig duur worden. De prijzen voor een echte rashond of -kat kunnen behoorlijk hoog zijn. Kies er voor om een dier uit het asiel te halen, zo bespaar je op de aanschafkosten. Verder zijn de dieren in een asiel al vaak gecastreerd of hebben al wat inentingen gehad. Dit zal jou ook veel geld besparen.

Je steunt hiermee de asielen en niet de fokkers

Dierenfokkerijen werken net als fabrieken. Er worden alleen maar meer honden gefokt. De puppies blijven maar erg kort bij de moeder en er wordt meteen weer een nieuw nestje gemaakt. Hierdoor worden die puppies niet opgevoed in hun familie. Meestal hebben de dieren in deze fokkerijen niet de beste leefomstandigheden. Door het doorfokken en mixen van allerlei rassen, hebben sommige honden ook nog eens allerlei gezondsheidsproblemen. Door maar nieuwe dieren te blijven fokken, blijven de dieren in de asielen achter. Terwijl deze net zo goed een baasje nodig hebben. De dieren die vervolgens niet geadopteerd worden, moeten worden afgemaakt. Door een hond te kopen in plaats van te adopteren steun je dus deze industrie.