Hoe organiseer je een leuk kinderfeestje?

0
2714

Vrijwel iedere ouder krijgt er mee te maken: het organiseren van een verjaardagsfeestje voor je kind. Je wil het op een manier organiseren die voor jou overzichtelijk is en voor niet al te veel rotzooi in je huis zorgt. Je hebt immers wel te maken met een groep jonge kinderen en zij kunnen voor chaos in je huis en hoofd zorgen. Je met een aantal dingen rekening houden, zoals de locatie van het feestje en de dagplanning. En hoe maak je het voor je kind een mooie herinnering?

Waar vier je het feestje?

Neem je de groep kinderen voor het feestje mee naar een locatie buitenshuis, of kies je ervoor het bij jou thuis te vieren? Een locatie afhuren en activiteiten regelen kost geld, maar daarnaast kun je de regie zo wel uit handen geven en kun jij beter het overzicht houden. Het thuis vieren kan natuurlijk ook altijd en zo bespaar je flink op de kosten. Het vieren van een kinderfeestje thuis zorgt er echter wel voor dat je zelf ieder kind in de gaten moet houden en dat je na afloop met de rotzooi achter blijft.

Activiteiten om te doen

Als je het feestje thuis viert, moet je een aantal activiteiten verzinnen om de kinderen bezig te houden en het tot een gezellig feestje te maken. Kies activiteiten die passen bij de leeftijd van je kind en zijn of haar vrienden. Zorg ervoor dat de groep kinderen niet te groot is, anders verlies je snel het overzicht en controle over de groep. Je kunt de kinderen zelf iets in elkaar laten knutselen of versieren, zoals een vogelhuisje of taartje. Kies je ervoor om het feestje buitenshuis te vieren, dan kun je bijvoorbeeld naar een speeltuin gaan.

Hoe bereid je het voor?

Vervolgens is het natuurlijk van belang dat er kinderen op het feestje aanwezig zijn en dat zij worden uitgenodigd. Je kunt samen met je kind de uitnodigingen maken, of een pakje uitnodigingen in de winkel kopen. Schrijf hierop wat de kinderen voor het feestje nodig hebben, zoals zwemkleding, en van hoe laat tot hoe laat het feestje duurt. Ook is het belangrijk om te vermelden of de kinderen thuis worden gebracht, of dat ze opgehaald moeten worden. Je kind kan de uitnodigingen op school aan zijn of haar vrienden uitdelen.

De planning van het kinderfeestje

Tijdens een standaard kinderfeestje zijn er een aantal activiteiten die sowieso op de planning moeten staan. Neem bijvoorbeeld het uitpakken van de cadeautjes. Dit vindt meestal aan het begin van het kinderfeestje plaats. Zorg ervoor dat de planning niet te strak is. Het kan namelijk altijd voorkomen dat een activiteit langer, of juist korter, duurt dan gedacht. Bij het ophalen van de kinderen kan het ook gebeuren dat sommige ouders te vroeg of te laat zijn. Plan een activiteit waarbij de kinderen zichzelf bezig houden terwijl jij de ouders binnenlaat en ze bijpraat.