Alles wat je moet weten over beleggen

0
1308

Beleggen is één meer risicovollere spaarvorm dan gewoon geld op een rekening storten. Het risico dat je draagt, maakt beleggen spannender en maakt de kans op hoge winsten groter. Via de effectenbeurs kun je komen aan aandelen en obligaties. De effectenbeurs bepaalt de prijs door middel van vraag en aanbod. Aandelen en obligaties zijn waardepapieren of vermogenstitels die mensen kunnen bezitten. Dat is nog best vaag, en daarom vertellen we voor de persoon die op dit gebied weinig weet, in deze blog wat dit globaal inhoudt.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn eigenlijk het bewijs dat je deelneemt in het eigen vermogen van een besloten of naamloze vennootschap. Het aandeel kan verschillende waardes bezitten. De nominale waarde is de waarde die op het aandeel zelf staat; dit hoeft dus niet te betekenen dat je deze prijs moet betalen. De koerswaarde van een aandeel is de waarde waarvoor je het aandeel kunt bezitten, dus de prijs die je betaalt.

Wat betekenen aandelen voor een onderneming?

Het aandelenkapitaal is voor de onderneming een deel van haar eigen vermogen. Als een naamloze vennootschap dit kapitaal wil uitbreiden, kan ze overgaan tot een emissie van aandelen. De prijs waarvoor nieuwe geïnteresseerde beleggers willen betalen heet de emissiekoers. De aandelen kunnen op verschillende manieren geplaatst worden: a pari (de nominale waarde is gelijk aan de emissiekoers), boven pari (de nominale waarde is lager dan de emissiekoers) of beneden pari (de nominale waarde is hoger dan de emissiekoers). Als er sprake is van boven pari kan een agioreserve ontstaan.

Wat zijn obligaties?

Een obligatie is een schuldbewijs voor een lening, ook wel obligatielening genoemd. ze krijgen daar de aflossing en interest die aan het eind van de looptijd moet worden betaald. Ook obligatiehouders kunnen hun obligaties op de beurs verkopen. Dit gebeurt doormiddel van de beurskoers. In het geval van obligaties wordt dit bedrag uitgedrukt in percentages van de nominale waarde.

Er kan in plaats van een normale obligatielening ook sprake zijn van een converteerbare obligatielening. Dit geeft de obligatiehouder de kans om zijn obligaties om te wisselen met aandelen. Het totale bedrag dat hiervoor wordt betaald plus de bijkomende kosten is de conversieprijs. Er zijn ook nog andere varianten van de obligatielening, zoals de achtergestelde obligatielening en de winstdelende obligatielening. Bij de eerste krijg je je geld pas nadat alle overige schulden zijn betaald en bij de tweede krijg je bij uitkering ook een bepaald bedrag erbij als er sprake is van winst.

Verschillen tussen aandelen en obligaties

Aandelen zijn een bewijs van mede-eigendom van een onderneming, terwijl obligaties een schuldbewijs zijn van een lening. Als een onderneming failliet wordt verklaard zullen obligaties voorrang krijgen ten opzichte van aandeelhouders. Het risico dat wordt gelopen bij aandelen is groter dan bij obligaties, maar de kans op een hoger rendement is ook hoger. Hoeveel je bij uitkering verdient zal nooit 100% goed worden voorspeld, omdat dit iedere keer verschilt. Het bedrag bij obligaties staat iedere keer bij de dividenduitkering al vast.