De smartwatch rukt steeds meer op

0
1231
diverse smartwatches

Volgens een recent onderzoek draagt 25% van de vrouwen bij voorkeur een smartwatch en geldt datzelfde voor 17% van de mannen. Daar scoren de dames uiteraard weer punten mee, want tenslotte is een smartwatch immers vooral een slim horloge. Maar het zegt ook iets anders over de moderne smartwatch. Het is een mode-item geworden dat je overal bij kunt dragen. Best een ontwikkeling voor een voorheen saai horloge voor gezondheids- en sportfanaten. Maar wat kan zo’n slim horloge vandaag de dag en waar komt die eigenlijk vandaag?

Een klein stukje geschiedenis van de smartwatch

In 1983 bracht het horlogemerk Seiko het eerste apparaatje op de markt dat je een smartwatch zou mogen noemen. Om te kunnen gebruiken moest je deze Seiko dan wel op een toetsenbordje leggen. De gedachte aan een slim horloge ging ook tot de verbeelding spreken door de serie Knight Rider. David Hasselhof had niet alleen een slimme auto maar zijn horloge kon er ook wat van. Er werden veel verschillende types smartwatch ontwikkeld tot ongeveer 2010, maar er kwam geen echte doorbraak.

Vaak werd geprobeerd om het horloge dezelfde mogelijkheden te geven als een laptop of een smartphone. Dat leverde echter geen echte voordelen op. Het succes ontstond toen de smartwatch vooral werd gericht op de markt van sport en gezondheid. Later werd ook aandacht besteed aan communicatie en daardoor ontstond de smartwatch voor dames en heren van vandaag. Multifunctioneel en bedoeld voor jong en oud.

Wat mag je verwachten van een moderne smartwatch?

Gezondheids- en sportfuncties

Met een smartwatch gemotiveerd blijven om te sporten? Al ligt de nadruk van de smartwatch niet specifiek meer op deze functies, je mag toch gewoon nog zaken als een stappenteller, je kilometrage, hartslag en calorieënteller verwachten. Ook je slaappatroon vastleggen hoort er uiteraard bij. De duurdere modellen hebben in het algemeen ook meer geavanceerde opties. Zo is sinds de coronacrisis een aantal smartwatches uitgerust met een saturatie-meter. Deze bewaakt het zuurstofgehalte van het bloed met behulp van infrarood licht. Een dergelijke meting kan worden gebruikt bij het meten van de conditie, maar ook bij het vaststellen van problemen in de longen zoals bij COVID-19.

Telefoonfuncties

Op de moderne smartwatch wil je natuurlijk kunnen zien of er inkomende telefoongesprekken zijn geweest. En mocht jij die nooit meer voeren dan wil je de berichtjes zien via whatsapp, Facebook, Instagram, TikTok en wat dan ook. Maar ook even snel een sms lezen van je werk of een melding van NS over treinvertragingen moeten mogelijk zijn. In sommige opzichten heeft de smartwatch de functionaliteit bereikt waar vroegere ontwerpers van hebben gedroomd.

Batterij

In veel moderne apparaten is de batterij lange tijd een probleem geweest. Een smartwatch wil je immers dragen en niet constant aan de oplader moeten leggen. Door de enorme aandacht voor batterijen met een lange gebruiksduur is daar ook in voorzien bij de smartwatch van vandaag. Uiteraard blijft het gebruik dat je maakt van het apparaat bepalend voor het moment dat opladen weer aan de orde komt. Een moderne smartwatch gaat bij gemiddeld gebruik een dag of 10 mee voordat deze weer opgeladen moet worden. Helemaal niet slecht toch?