De voordelen van het eten van linzen

0
1617

Linzen beginnen steeds populairder te worden in Nederland. Ze zijn al tijden favoriet in de Indiase, Midden-Oosterse en Mediterrane keuken en dat is niet zonder reden, ze zijn namelijk erg goed voor je. Ze zijn smaakvol, voedzaam en daarnaast ook nog eens duurzaam. Er zijn genoeg heerlijke recepten waar linzen in verwerkt zitten waardoor je hier op een heerlijke manier van kan gaan genieten. Hieronder staan de voordelen van het eten van linzen op een rijtje.

Linzen zijn een bron van ijzer

Linzen zijn een goede bron van plantaardig ijzer, dat is iets wat je lichaam echt nodig heeft. Ijzer is namelijk van belang voor de productie van rode bloedcellen en het transport van voedsel door je lichaam. Het is dan ook absoluut van belang om hier goed op te letten en hier genoeg van binnen te krijgen. Een ijzertekort kan namelijk leiden tot oververmoeidheid of bloedarmoeden. Linzen leveren namelijk ontzettend veel ijzer op. Wel moet je dit dan samen eten met tomaten, rode paprika’s en citroensap omdat het dan makkelijker in je lichaam wordt geabsorbeerd.

Goed voor je huid, haar en nagels

Dit bestaat uit keratine, een hard eiwit. Om er voor te zorgen dat de aanmaak van keratine op peil blijft, moet je hiervoor voldoende eiwitten eten met het aminozuur L-lysine. Dit is een aminozuur dat zit in linzen, eieren en noten. Het helpt om haarverlies te voorkomen en kan ook helpen bij het tegengaan van een koortslip.

Linzen zijn goed voor je darmen

Darmproblemen, dat vindt natuurlijk niemand fijn. Linzen bevatten namelijk maar liefst vijftien gram vezels per kopje en dat levert je darmen veel voordelen op. Het levert namelijk al meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse inname van vezels op en ze zijn een grote bron van oplosbare vezels. Deze verbeteren de werking van je darmen en zorgen ook voor een boost van je immuunsysteem. Heel handig om hier dus vaker iets van te gaan eten, aangezien het voor iedereen wel handig kan zijn om hier eens op te letten. Daar is nog niemand ongezonder van geworden!

Ze bevatten foliumzuur

Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn krijgen altijd het advies om foliumuur te slikken. Het kan namelijk neurologische aandoeningen en andere belangrijke afwijkingen voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat één kopje linzen al zorgt voor 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. Heel handig dus! Let er eens op, want ook voor de niet zwangere vrouw of persoon kan het goed zijn om eens op de inname van foliumzuur te gaan letten. Het is namelijk voor je eigen lichaam ook goed om hier voldoende van binnen te krijgen.

Als je toch bewust aan de slag gaat met nieuwe gewoontes, dan heb je misschien wat aan dit artikel. Hier wordt beschreven hoe je je aan die nieuwe gewoontes kan blijven houden zodat het natuurlijk gebeurt en je hier niet steeds meer over hoeft te piekeren.