Wat de mens doet is niet van belang voor de kat

0
2391
katten

Het kan katten niet schelen of hun baasje vertrekt: ze voelen zich uiteraard volledig onafhankelijk – in tegenstelling tot honden. Dit was het resultaat van een psychologisch onderzoek dat meestal aantoont of peuters aan hun moeder gehecht zijn.

Steeds meer biologen, psychologen en artsen wenden zich tot de vraag of vroege ervaringen van gehechtheid bepalend kunnen zijn voor het latere lot van een persoon, of bijvoorbeeld een onstabiele verzorger die niet in staat was tot gehechtheid, een kind zo onzeker maakt dat er later psychische stoornissen aan verbonden kunnen worden.

Na “Human Animal Studies”, de studie van de mens-dier relatie, vraagt men zich nu vaak af: Hebben dieren ook bindingservaringen? Binden ze zich aan mensen op de manier waarop mensen zich aan elkaar binden? Is het mogelijk om verschillende “bindingstypes” tussen dieren te identificeren zoals bij mensen? Dit zijn vragen waar wetenschappers zich steeds meer mee bezig houden. En niet alleen wetenschappers. Ook de voeder-, veterinaire en accessoire-industrieën zijn geïnteresseerd in de manier waarop de bindingsprocessen de dierhouderrelatie vormgeven. Er zijn bijvoorbeeld al aanwijzingen dat eigenaren die zelf moeite hebben met relaties hun honden zo onzeker maken dat de dieren gedragsproblemen krijgen.

Geen veilige hechting?

Alice Potter en Daniel Simon Mills van de Universiteit van Lincoln in Groot-Brittannië hebben nu een redelijk elementair antwoord gevonden op de vraag naar dierenbindend vermogen, tenminste voor katten: In het vakblad “PLOS One” schrijven de twee Britse onderzoekers dat katten geen duidelijke tekenen van een zogenaamde “veilige binding” met hun eigenaren vertonen. Op deze manier verschillen ze aanzienlijk van honden waarin vergelijkbare onderzoeken al hebben aangetoond dat ze zich oriënteren op hun baasjes, hun toevlucht zoeken bij hen zoeken, hen niet willen laten gaan in onbekende situaties etc. Kortom: dat ze gebonden zijn aan hun vertrouwde baasjes.

Het interesseert katten vrij weinig

Potter en Mills rekruteerden twintig katteneigenaars en hun katten. De koppels werden onderworpen aan een testsituatie die in de psychologie bekend staat als de “Ainsworth Strange Situation Test”. De test werd in de jaren zeventig ontwikkeld door de Amerikaanse ontwikkelingspsychologe Mary Ainsworth. Ze vroeg moeders met hun peuter en een andere persoon naar een kamer te gaan en liet de moeder na korte tijd de kamer verlaten. Sommige kinderen huilden, renden naar de deur, zochten de moeder, waren blij met haar terugkeer. Je wordt beschouwd als “veilig gebonden”. Andere kinderen bevriezen of bleven gewoon spelen.

Afhankelijk van hoe een kind reageert, is het sinds de studies van Ainsworth ingedeeld in een van de vier soorten gehechtheid: veilig gebonden, onveilig vermijdend, onveilig-ambivalent of ongeorganiseerd. Hoe een kind zich gedraagt, hangt af van hoe het zijn moeder of hoofdverzorger tot nu toe heeft ervaren: Beschermend, betrouwbaar? Of zelfs ambivalent, soms zelfs dreigend agressief?

Meer mauwen

Potter en Mills hebben nu ook de twintig huiskatten blootgesteld aan een Ainsworth test. Ze varieerde de klassieke test in de mate dat de katten de kamer niet alleen met hun eigenaar, maar gedeeltelijk ook alleen met een vreemdeling die vervolgens weer gescheiden en verliet de kamer. Het is waar dat de katten iets meer en intensiever miauwden toen hun eigenaar de kamer verliet dan toen de vreemdeling vertrok. Maar verder konden de onderzoekers geen bewijs vinden dat katten als “veilig gebonden” peuters aan hun baasjes hangen. De dieren bleven niet dicht bij hun eigenaar, ze waren ook niet uitbundig blij toen hij terugkeerde. Twee katten werden van het klassement uitgesloten omdat ze zich steeds verborgen hielden.

Hun observaties hadden niets te maken met de vraag of katten van hun eigenaren hielden, de auteurs van de studie troosten zo alle kattenvrienden. De studie concludeert dat katten zelfstandige dieren zijn, ook in hun sociale relaties. Ze hebben niemand anders nodig om hen een gevoel van veiligheid te geven. Potter en Mills geven echter toe dat dit niet het laatste woord is over de band tussen mens en kat. In de toekomst zullen andere experimentele methoden nodig zijn die beter aangepast zijn aan de psyche van de kat.