zondag, mei 31, 2020

Kasteel van Chenonceau

Post date:

Author:

Category:

Het kasteel van Chenonceau ligt in de Loire vallei en is één van de 140 kastelen van Loire. Het kasteel ligt over het water, iets wat het kasteel erg bijzonder maakt. Het kasteel is het hele jaar te bezoeken en er kan gebruik gemaakt worden van een audiotour.

Geschiedenis van het kasteel

Het kasteel dateert uit 1432 en is gebouwd door Jean II Marcques. In 1513 kocht Thomas Bohier, de secretaris-generaal van Financiën van Koning Frans I, de middeleeuwse burcht en liet deze op één toren na geheel slopen. Op dezelfde plek liet hij het kasteel wat we nu kennen bouwen. Na de dood van Thomas Bohier en ook zijn vrouw liet Koning Frans I de administratie van de secretaris-generaal uitpluizen en hier vielen toen wat lijken uit de kast. De koning claimde het kasteel van de zoon van Thomas Bohier.

Château des Dames

De opvolger van Frans I, Hendrik II, was getrouwd met Catharina de Medici. Hij had echter een maîtresse, Diana de Poitiers, en hij schonk haar het Kasteel van Chenonceau. Toen Hendrik II in 1559 overleed zette zijn echtgenoot Catharina, Diana uit het kasteel en schonk haar een veel kleiner vertrek: het kasteel van Chaumont-sur-Loire. Deze gebeurtenissen heeft het Kasteel van Chenonceau de bijnaam ‘Château des Dames’ gekregen.

Bezienswaardigheden in het kasteel

In het kasteel kom je heel veel kunstschatten tegen. Er staat nog meubilair uit de Renaissancetijd, meesterwerken van kunstschilders Rubens, Tinteretto en Corregio en tapijten uit de zestiende en zeventiende eeuw. Verder is een tour door het kasteel zeker een aanrader. Hier krijg je bijvoorbeeld de kamer van Koning Frans I te zien, de kamer van Diana de Poitiers en de kamer van Catharina de Medici. Zeker als je het verhaal achter de twee vrouwen kent is het extra bijzonder om deze kamers te bezoeken.

Wandelen in de Franse tuinen van het kasteel

Na het bezoek aan het kasteel kan er een mooie wandeling gemaakt worden in de tuinen van het kasteel. Hier hebben de beide vrouwen uit het bovenstaande verhaal nog invloed in gehad. Diane de Poitoirs liet een tuin aanleggen met een doolhof en Catharina de Medici liet een prachtige moestuin met bomen en kleurrijke bloemen aanleggen. De Franse tuinen worden nog steeds goed bijgehouden waardoor het zeker een aanrader is om deze te bezoeken.

Zelf je kapsel kunnen bijwerken

Zelf je haar kunnen knippen, zou dat niet gemakkelijk zijn? Misschien wil je het niet geloven, maar het is wel echt mogelijk. Zeker wanneer...

Procureur: multifunctioneel braadstuk in zomer en winter

Wel eens een mooi varkensbraadstuk gemaakt? Niet? Doen! En dan zeker eens proberen met procureur. Procureur is sowieso een goed idee en je kunt...

Zo maak je sparen jouw lifestyle

Sparen is belangrijk. Dat leer je al op jonge leeftijd. Het is alleen lastiger dan het lijkt om een goed bedrag bijeen te krijgen....