Vroeger was er een lamp aan of uit, maar sinds de uitvinding van de lamp meer dan 150 jaar geleden is er veel gebeurd. Elke verlichting kan eenvoudig worden aangepast aan het tijdstip van de dag of de stemming. Wij brengen licht in het duister en geven de belangrijkste basics.
Eenvoudige bediening van de verlichting
Licht is enorm belangrijk voor mensen. Afhankelijk van de situatie zorgt het voor meer wooncomfort en sfeer. Intelligente verlichting kan een huis of appartement verrijken. Aan de ene kant verhoogt het de veiligheid. Bewegingsmelders en een aanwezigheidssimulatie maken het leven moeilijk voor inbrekers tijdens het vakantieseizoen. Ongevallen zijn ook beter te voorkomen als de verlichting altijd automatisch wordt ingeschakeld zodra iemand een donkere kamer binnenkomt. Bewegingsmelders zorgen dus voor meer veiligheid en voorkomen inbraak en gebroken benen.
Bespaar energie
In het tijdperk van stijgende elektriciteitsprijzen wordt efficiëntie ook steeds belangrijker. Niet voor niets zijn spaarlampen sinds 2009 wettelijk voorgeschreven. En de triomf van LED’s is ook grotendeels te danken aan het feit dat ze bijna 90 procent zuiniger zijn dan conventionele gloeilampen. In het slimme huis kan het licht nog efficiënter zijn. Bijvoorbeeld in het trappenhuis kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het licht alleen brandt wanneer iemand daadwerkelijk thuis is.
Automatisch uitschakelen of dimmen op bepaalde tijdstippen van de dag voorkomt onnodige energieverspilling als er voldoende daglicht beschikbaar is. Met behulp van sensoren kunnen lampen zelfs zoveel licht genereren als nodig is om het natuurlijke zonlicht aan te vullen. Zo kun je zelfs op een bewolkte dag energiekosten besparen.
Lees ook: de zitzak, een leuke toevoeging in huis
Soorten verlichting
Er zijn in principe drie verschillende soorten verlichting: basisverlichting is de algemene verlichting van een ruimte. Vierkante verlichting concentreert zich op een specifiek gebied, zoals de lamp boven de eettafel. Hanglampen zijn een goede keus voor boven de eettafel. Ben je op zoek naar inspiratie? Kijk dan eens naar de hanglampen van directlampen.nl. Sfeerverlichting en spots kunnen worden gebruikt om accenten te leggen. Al deze elementen kunnen in een woning zo worden aangestuurd dat ze voor elke gelegenheid de perfecte verlichting bieden. Kijk hier voor mooie ideeën.
Licht in het hart
Intelligente lampen kunnen ook een belangrijke rol spelen voor de gezondheid. Het is bewezen dat licht een groot effect heeft op het bioritme van de mens. Wetenschappers noemen dit het circadiaanse systeem. We kennen het als de innerlijke klok: het bepaalt wanneer we ’s avonds moe worden en wanneer we ’s morgens zelf wakker worden. Voor het grootste deel is deze klok ook een zonnewijzer. Zonder natuurlijk licht functioneren de hormonen melatonine en cortisol niet goed.
Melatonine maakt ons moe voor het slapen gaan. Cortisol heeft het tegenovergestelde effect en maakt ons wakker en geconcentreerd. Bij mensen die niet genoeg daglicht krijgen tijdens het werk, komen beide stoffen op het verkeerde moment in de verkeerde concentratie in het lichaam voor. De gevolgen zijn hoofdpijn, slaapstoornissen en zelfs depressie.
Binnenverlichting
Daglicht heeft een lichtkleur van ongeveer 5.500 tot 10.000 Kelvin. Overdag worden daarom lampen met 6.000 tot 8.000 Kelvin aanbevolen voor interieurs, die ongeveer overeenkomen met natuurlijk licht. Dit verhoogt de concentratie en activiteit.
’s avonds en ’s nachts worden warm witte lichtbronnen met minder dan 3.300 Kelvin aanbevolen. Met behulp van de juiste programmering en strategisch geplaatste armaturen met verschillende verlichtingshoeveelheden kan de huisverlichting worden aangepast aan het eigen bioritme.
Ook de kleuren van het licht zijn belangrijk: geel heeft een kalmerend effect, groen stimuleert de creativiteit en ook violet kan stimulerend werken. In de slaapkamer moet je blauw vermijden en gezelligheid met rood creëren.
Lees ook: Rieten manden: stijlvol en functioneel!