Welke afkickverschijnselen krijg je na het stoppen met roken?

0
1531
cigaretten

Het aantal rokers in Nederland is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Anti-rook campagnes werpen absoluut hun vruchten af. Mensen zijn daardoor zich steeds bewuster van de grote nadelen van roken. Toch steekt nog altijd 25 procent van de Nederlandse bevolking regelmatig een sigaretje op. Wanneer men probeert te stoppen ontstaan er vervelende afkickverschijnselen. Wat kun je hieraan doen?

Schadelijke en verslavende stofjes

Stoppen met roken is steevast een van de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Roken is namelijk zeer slecht voor je lichamelijke gezondheid. Dit komt door het feit dat het sigaret duizenden schadelijke chemicaliën bevat. Tevens bevat een sigaret de schadelijke en zeer verslavende stof nicotine. Het stofje zorgt namelijk voor een euforisch gevoel in je hersenen. Daardoor steek je sneller een nieuw sigaretje op. Bovendien lukt het door de verslavende werking lang niet iedereen om de sigaretten voorgoed vaarwel te zeggen.

Verhoogde kans op kanker

Nicotine is lang niet de enige boosdoener waardoor mensen blijven roken. Sigaretten bevatten namelijk ook allerlei andere extra stoffen (additieven) die je verslaafd maken. Denk bijvoorbeeld aan menthol, suiker en vanille. Wanneer je lichaam het verbrandt ontstaan er allerlei giftige en schadelijke stoffen. Dit is dan ook de reden dat roken de kans op kanker vergroot.

Afkickverschijnselen

De meeste rokers laten de sigaretten niet zomaar staan. Dit is ook niet de bedoeling, want het is beter om je verslaving rustig af te bouwen. Bovendien kun je door ‘cold turkey’ stoppen last krijgen van vervelende afkickverschijnselen. Zo kun je onder andere last krijgen van een onrustig gevoel, concentratieproblemen en hoofdpijn. Je lichaam geeft op die manier aan dat het de stoffen uit een sigaret nodig heeft. Hoe je reageert op het stoppen met roken is niet te voorspellen. Sommige personen hebben meer last van afkickverschijnselen dan andere. Enkele andere afkickverschijnselen die kunnen optreden:

  • Sneller geïrriteerd
  • Slapeloosheid
  • Koude rillingen
  • Trillen
  • Meer eetlust
  • Trage stoelgang

Gevolgen van stoppen met roken

Als het goed is verdwijnen deze afkickverschijnselen gemiddeld na een week of 3. Ze maken de eerste periode na het stoppen met roken er zeker niet gemakkelijker op. Toch is het absoluut de moeite waard om te stoppen met roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat slechts een dag na het stoppen met roken alle koolmonoxide uit je lichaam is verdwenen. Na 2 dagen volgt ook de giftige en verslavende stof nicotine. Je zult merken dat je lichamelijke fitheid met sprongen vooruit gaat. Ook proef en ruik je plotseling veel beter. Na 10 jaar loop je zelfs de helft minder risico op allerlei kankersoorten.

E-sigaret als alternatief

Vind je het toch lastig om helemaal te stoppen met roken? Eventueel zou je ook rustig kunnen afbouwen door middel van e-sigaretten. Deze vormen een gezond alternatief voor de traditionele sigaret. Een e-sigaret bevat namelijk geen nicotine en veel minder schadelijke stoffen. Bovendien adem je bij deze sigaretten alleen damp in. Het is absoluut de moeite van het proberen waard als het niet lukt om de gewone sigaret te laten staan.