Een aantal handige tips om te stoppen met roken

0
1326
stoppen met roken

De cijfers over roken in Nederland zijn indrukwekkend. Ongeveer 3.5 miljoen Nederlanders steken regelmatig een of meerdere sigaretten op. Van deze groep rokers rookt 80 procent zelfs dagelijks. In totaal rookt 24 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder. Het afgelopen jaar heeft 27 procent van de rokers een poging gedaan om te stoppen. Voor veel mensen is dit echter een behoorlijke uitdaging. Bij deze een aantal handige tips die je helpen om te stoppen met roken.

Tip 1: Zet de redenen om te stoppen met roken eens op een rij

Er zijn vele redenen om te gaan roken. Zo schijnt het ontspannend te werken, heeft het een lekkere smaak en is in bepaalde sociale situaties ‘gezellig’. Toch zijn er veel meer redenen te bedenken om juist te stoppen met roken. Sterker nog, het zijn er tientallen. Deze verslaving brengt namelijk ontzettend veel nadelen met zich mee. Zo is het slecht voor je lichamelijke gezondheid. Pak een pen en papier en bedenk allerlei redenen om te stoppen met roken. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek onder andere gebleken dat niet roken veel beter is voor je hart, geheugen en fitheid. Enkele andere voordelen van stoppen met roken:

  • Je houdt veel meer geld over. Je hoeft namelijk niet meer naar de winkel om dure sigaretten te kopen
  • Je krijgt er een betere huid van. De doorbloeding van je huid verbetert na het stoppen met roken namelijk direct.
  • Je hebt een beter reuk- en smaakvermogen. Alles smaakt opeens veel beter nadat je bent gestopt met roken
  • Je krijgt mooiere tanden. Door te roken ontstaat er aanslag op je tanden. Ook raakt je tandvlees sneller ontstoken. Nu je de sigaret laat staan heb je daar gelukkig geen last van meer van
  • Je bent vruchtbaarder. Dit is een groot voordeel wanneer je graag zwanger wilt raken.

Tip 2: Bouw het roken rustig af

2019 is inmiddels al een tijdje aan de gang. Sommige Nederlanders is het ongetwijfeld gelukt om zich aan hun goede voornemens te houden. Ze hebben bijvoorbeeld sinds 1 januari geen sigaret meer aangeraakt. Het zou ook kunnen dat je tot de groep rokers behoort die het helaas niet is gelukt om te stoppen. Een van de grootste fouten die je kunt maken is dat je in een keer helemaal stopt. Vaak werkt dit juist averechts. Net als met elke andere verslaving kun je het beste rustig afbouwen. Interessant genoeg gebruiken wetenschappers hiervoor de term ‘het kantelmoment’. Stel je voor dat je op een wip in de speeltuin zit. Om van de ene naar de andere kant te komen kun je het beste rustig naar de andere kant glijden. Uiteindelijk heb je nog maar één zetje nodig om de sigaretten definitief te laten staan.

Tip 3: Geef niet aan verleidingen toe

Het grote voordeel van stoppen met roken is dat je geen nicotine meer binnenkrijgt. Door rustig af te bouwen raakt je lichaam gewend aan minder nicotine. Uiteindelijk heb je deze gevaarlijke stof helemaal niet meer nodig. Helaas is dit proces in de praktijk ingewikkelder dan het lijkt. Je krijgt namelijk te maken met allerlei verleidingen. Misschien denken vrienden en collega’s dat je nog steeds rookt. Uit vriendelijkheid bieden ze je een sigaretje aan, waardoor het best lastig is om te weigeren. Ook is het soms best verleidelijk om ook mee te doen wanneer je een groepje met elkaar ziet roken. Stoppen met roken vergt dan ook aardig wilskracht . Geef vooral niet aan de verleidingen toe! Op een gegeven moment zul je merken dat het makkelijker gaat om ‘nee’ te zeggen.