Foodswapping: wat is het, en waarom moet jij het ook gaan doen?

0
2204
foodswapping

Een paar jaar geleden begon iemand in New York een markt waar mensen hun voedselproducten met elkaar konden ruilen. Het bleek het begin van een ware trend genaamd ‘foodswaps’. Vanuit de Verenigde Staten waaide het fenomeen al snel over naar Europa. Inmiddels zijn er in tientallen landen speciale ‘foodswapping’ markten te vinden. Wil je dit ook graag eens uitproberen? Lees dan ons artikel, zodat je straks goed beslagen ten ijs komt!

Waarom is foodswapping zo populair?

Een van de meest belangrijke redenen om aan foodswapping te doen is het feit dat gezond eten een steeds grotere plek inneemt in onze maatschappij. Mensen zijn zich steeds bewuster van wat ze eten. Men wil weten welke ingrediënten er in een bepaald product verwerkt zitten en hoe het voedsel is gemaakt. Veel foodswapping producten en ingrediënten zijn zelfgemaakt. Daardoor sluit het perfect aan op de huidige gezond eten trend.

Foodswapping ideeën

Bij foodswapping mag je proeven van elkaars producten. Dit is voor veel mensen zeker een van de redenen om het eens te proberen. Ook deze trend op de voedselmarkt is aan verandering onderhevig. Zo worden ongezonde ingrediënten steeds vaker vervangen door gezonde alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pizzabodem gemaakt van bloemkool? De pizza smaakt nog steeds lekker, maar is een stuk gezonder. Ook spaghetti van courgette is op dit moment helemaal hip. Ook deze varianten van foodswapping doen het goed:

  • Witte rijst vervangen door broccoli-rijst.
  • Gewone en vette frieten vervangen door zoete en minder vette zoete aardappel frietjes.
  • Lasagne bladen vervangen door courgette schijven die veel minder calorieën bevatten.
  • Suiker vervangen door een gezond maar minstens zo zoet alternatief, zoals banaan.
  • Borrelnootjes zijn passé, kikkererwten met kruiden zijn de perfecte en gezonde vervanger.
  • Koffie in plaats van zoete energiedrankjes.
  • Melk vervangen door Griekse yoghurt.
  • Brood vervangen door wraps, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt.
  • Geniet van stukjes appel in plats van crackers.
  • Donkere chocolade in plaats van melkchocolade.

Waar vind je een foodswapping markt?

Misschien wil je graag eens een foodswapping markt bezoeken. Ze worden in heel Europa georganiseerd, dus ook in Nederland. Voor toekomstige evenementen in de buurt kun je het beste even het internet raadplegen. Een foodswap markt is een smaakvolle ervaring die je de mogelijkheid geeft om in je eigen omgeving nieuwe producten te leren kennen. Ook maak je kennis met leden van de lokale voedsel gemeenschap.

Lees ook: gezond eten hoeft niet te duur te zijn!

Hoe verloopt een foodswapping markt?

Over het algemeen duurt een food swapping markt een uur of twee. Het eerste halfuur bestaat vaak uit kennismakingen, dus het is handig om een naamkaartje te dragen. Vervolgens kan iedere bezoeker een halfuur tot een uur rondwandelen en proeven van de vele producten op de markt. Heb je een product gevonden die je graag mee naar huis wil nemen? Schrijf dan je naam en items op het formulier dat bij het kraampje te vinden is. In het laatste halfuur vindt vervolgens de echte ruilhandel plaats. Eet smakelijk!