Schade door hond tijdens het uitlaten, wie moet dat betalen?

0
2252
hond uitlaten

Wanneer je je hond uitlaat, moet je er rekening mee houden dat het onmogelijk is om alle signalen van je trouwe viervoeter op te vangen. Natuurlijk hebben niet alle honden een agressieprobleem, maar er zijn altijd honden bij, groot en klein, die uit het niets kan happen naar een toevallige voorbijganger. De voorbijganger zal ook al snel naar jou wijzen om eventuele schade te vergoeden. Maar is het echt wel jouw plicht om dat te doen?

Eigenaar van de hond moet schade vergoeden

In principe is de eigenaar van de hond aansprakelijk voor de schade die door zijn hond werd aangericht. Hiervoor hoeft de eigenaar zelfs geen fout te begaan. Ook wanneer een hond dus netjes aangelijnd is, zal de eigenaar van de hond gewoon aansprakelijk zijn. Dat is zelfs het geval wanneer jouw tienjarig neefje de hond uitlaat. De eigenaar is enkel niet aansprakelijk indien er geen sprake is van ‘eigen energie’. Het gaat daarbij om uitzonderlijke situaties. Zo oordeelde het Gerechtshof Arnhem op 19 december 2006 dat een eigenaar niet aansprakelijk is voor de overdracht van een besmettelijke ziekte waarop het dier geen invloed heeft.

Aansprakelijkheidsverzekering biedt redding

Wanneer een eigenaar aansprakelijk is voor de schade aangericht door zijn hond, moet hij die schade vergoeden. De schade kan daarbij hoog oplopen, omdat het niet alleen om fysieke maar ook om psychische schade kan gaan. Daarom is het voor de eigenaar aangeraden om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kies je ervoor om je hiervoor te verzekeren bij FBTO? De schade die huisdieren toebrengen aan anderen valt dan gewoon onder de aansprakelijkheidsverzekering. Ook kan je zelf online het schadegeval melden. Dat is net zo handig. Let er wel op dat er bijna altijd sprake is van een eigen risico. Ook zal de aansprakelijkheidsverzekering de schade niet vergoeden indien je de hond zakelijk gebruikt.

Uitzondering indien iemand een fout beging

De eigenaar van de hond zal niet altijd de schade moeten vergoeden. Dat is met name het geval wanneer iemand een fout beging. Denk daarbij aan de hondenuitlaatservice die de hond zomaar los liet lopen. Of aan een buurman die jouw hond een pak rammel verkoopt en vervolgens met 42 tanden krijgt af te rekenen. In dergelijke gevallen moet niet de eigenaar de schade vergoeden, maar de persoon die een fout beging. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de eigenaar zal ook geen redding bieden.

Uitzondering voor kinderen

En hoe zit het bij kinderen? Ouders zijn altijd aansprakelijk voor hun kinderen die jonger zijn dan 14 jaar. Dat is dus ook het geval wanneer een kind een fout beging, maar ook wanneer het gaat om een foutloze aansprakelijkheid. Is een kind jonger dan 14 jaar eigenaar van de hond? Dan draaien de ouders op voor de kosten.

Soms is er sprake van gedeelde aansprakelijkheid

Het hoeft lang niet altijd een of-of-verhaal te zijn. Soms treft zowel de eigenaar als het slachtoffer schuld, bijvoorbeeld omdat het slachtoffer knalvuurwerk naar de hond gooide en die laatste vervolgens in paniek toesloeg. In dergelijke gevallen zal men een aansprakelijkheidsverdeling maken: de eigenaar moet de schade ten belope van het percentage eigen schuld niet vergoeden.