Welke zakelijke verzekeringen heb je nodig?

0
1430
zakelijke verzekering

Als ondernemer is het belangrijk jezelf in te dekken tegen bepaalde risico’s, en er zijn dan ook meerdere verzekeringen die je daarbij kunnen helpen. Niet alleen voor het verzekeren van je bedrijf, maar ook voor jezelf. Een verzekering wanneer je arbeidsongeschikt raakt bijvoorbeeld, of wanneer je komt te overlijden.

Je bedrijf verzekeren

Het is verstandig je bedrijf te verzekeren, maar hierbij is het wel noodzakelijk dat je eerst een inschatting maakt van je risico’s. Op die manier kun je namelijk eenvoudig zien welke zakelijke verzekeringen je echt nodig hebt. Een belangrijke hierin is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, hiermee verzeker je tegen schade die je aanbrengt aan personen of spullen van anderen. Een klant die struikelt over jouw vloerkleed bijvoorbeeld, of je kop koffie die over de laptop van een ander heen valt.

Ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is aan te raden, vooral wanneer je accountant, adviseur of architect bent. Deze verzekering dekt namelijk de schade door beroepsfouten. Een accountant die een fout maakt in de berekening waardoor de belastingaangifte niet klopt bijvoorbeeld. Ook een rechtsbijstandverzekering is aan te raden, want deze helpt jou bij een juridisch conflict, bijvoorbeeld in het geval van een uitgebleven betaling.

Schade aan je bedrijf

Brand, inbraak en storm kunnen zorgen voor schade aan je bedrijf, maar kunnen er ook voor zorgen dat jij je voorraad kwijtraakt. Ook hier zijn verschillende verzekeringen voor. Zo is er voor het verzekeren van je pand de gebouwenverzekering, en je inventaris is te verzekeren door middel van de inventaris-/goederenverzekering.
. Hieronder valt je zakelijke inboedel, zoals machines, gereedschap, elektronica en computers.

Voor het verzekeren van je voorraad kies je voor de goederenverzekering. Hierbij zijn meestal de goederen die buiten je pand staan, maar wel op eigen terrein, ook verzekerd. Ook kan het zo zijn dat een verzekeraar de goederen- en inventarisverzekering in één pakket aanbieden.

Je bestelauto verzekeren

Heb je een bestelauto? Dan is het verplicht een bestelautoverzekering af te sluiten. Hierdoor ben je verzekerd voor schade aan anderen. Wil je daarnaast ook de lading van je bestelauto verzekeren, dan kun je dit doen met de ladingverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan je lading, maar ook wanneer er sprake is van diefstal is dit verzekerd. Wel is het hierbij belangrijk dat de auto een maximaal beladen gewicht heeft van 3500 kilogram. Is het maximale gewicht hoger, dan is het geen bestelauto, maar een vrachtwagen en hier is een andere verzekering voor nodig.

Echter is de WA verzekering niet de enige verzekering die je voor je bestelauto af kunt sluiten. Zo is er bijvoorbeeld ook de WA+ dekking, ook wel beperkt casco genoemd. Bij deze vorm van verzekeren is je bestelauto ook verzekerd voor schade aan anderen, diefstal, vermissing, ruitschade en schade ontstaan door brand of een natuurramp. Is dat nog niet voldoende voor je, dan is de All Risk verzekering, ook wel volledig casco genoemd, de verzekering voor jou. Naast alle bovenstaande punten is de wagen dan ook verzekerd bij schade die je zelf hebt gemaakt bij een aanrijding.

SVI en rechtsbijstand

Een SVI-verzekering vergoedt schade van jou en eventuele passagiers bij een ongeval. Heb je een auto ongeluk gehad waar je zelf verantwoordelijk voor bent, dan kun je letselschade vaak nergens op verhalen. Deze zou je dus zelf moeten bekostigen. Wanneer je echter een Schade Verzekering Inzittenden hebt afgesloten kun je deze verzekering aansprakelijk stellen voor de opgelopen schade.

Jezelf verzekeren

Naast het verzekeren van je bedrijf en eventueel je bestelauto, is het ook belangrijk jezelf te verzekeren. De ziektekostenverzekering is verplicht in Nederland, ongeacht of je zelfstandig ondernemer bent of in loondienst werkt. Daarnaast is het aan te raden een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je inkomen krijgt op het moment dat jij door ziekte niet kunt werken. Deze verzekering is momenteel nog niet verplicht, maar wordt dit wel vanaf 2024.

Ook een overlijdensrisico is aan te raden, zeker wanneer je de achterblijvenden niet met niks achter wilt laten. Wanneer je in loondienst werkt krijgen je partner en kinderen bij overlijden een nabestaandenpensioen, maar bij een zzp’er is dit niet het geval. Met deze verzekering zorg je ervoor dat je partner en kinderen na je overlijden voor een bepaalde periode ook een uitkering krijgen.

Lees ook: 10 belangrijke stappen om je eigen bedrijf te starten