Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

0
2761
zorgverzekering

Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder is verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Bereik jij binnenkort de leeftijd van 18 jaar? Dan moet je je dus alvast gaan oriënteren op een zorgverzekering. Het kan echter ook zo zijn dat jij over wilt stappen van zorgverzekeraar. Dit kan telkens aan het einde van het jaar. De reden hiervoor kan zijn dat je niet tevreden bent over de zorg of service, maar misschien vind jij de premie ook wel te hoog. In dat geval moet je dus ook een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. In Nederland kun je namelijk kiezen uit talloze zorgverzekeringen. Uiteraard wil jij niet (nogmaals) een verkeerde keuze maken. Daarnaast wil je natuurlijk niet te veel betalen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in onderstaande tekst namelijk waar je op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Hoeveel premie betaal je?

De premie die jij maandelijks aan een zorgverzekeraar betaalt, is de laatste jaren flink gestegen. Waar jij een paar jaar geleden nog genoeg had aan minder dan honderd euro, is dat tegenwoordig vrijwel nergens meer het geval. Uiteraard wil jij zo weinig mogelijk aan premie betalen. In dat geval ga jij vast en zeker op zoek naar de goedkoopst mogelijke zorgverzekering. Sluit deze verzekering nooit af zonder je er verder in te verdiepen. De basisverzekering komt bij de meeste verzekeraars grotendeels overeen, maar het kan zijn dat er kleine verschillen in zitten. Bekijk de inhoud van een zorgverzekering daarom ook altijd eerst alvorens jij een beslissing maakt.

Welke aanvullende zorg heb je nodig?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb jij verschillende opties. Iedereen moet in ieder geval een basisverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt de kosten wanneer jij bijvoorbeeld naar de huisarts moet. Daarnaast worden er nog een aantal andere zaken gedekt. Tandarts en fysio vallen echter buiten deze basisverzekering. Wil jij je hier ook tegen verzekeren? Dan moet je zogeheten aanvullende verzekeringen afsluiten. Deze extra verzekeringen zorgen ervoor dat jouw maandelijkse premie stijgt. Sluit dit soort verzekeringen nooit klakkeloos af, maar vraag jezelf eerst af wat jij nodig hebt. Sport je bijvoorbeeld nooit? Dan is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie waarschijnlijk niet nodig. Een tandartsverzekering kan daarentegen wel handig zijn, zeker wanneer jij geen al te best gebit hebt. Je draait in dat geval namelijk niet zelf op voor (het grootste gedeelte van) de kosten.

Hoe zit het met het eigen risico?

Een onderdeel van een zorgverzekering is het eigen risico. Het eigen risico is bij iedere zorgverzekeraar vastgesteld op een minimaal bedrag dat door de overheid bepaald wordt. In 2019 ligt dit op 385 euro. Dit wil zeggen dat jij zelf opdraait voor de eerste 385 euro van jouw zorgkosten. Heb jij dit bedrag reeds betaald aan zorg? Dan worden de zorgkosten vergoed door jouw verzekeraar. Het minimum van het eigen risico is weliswaar vastgesteld op een vast bedrag, maar jij kunt dit wel verhogen. Maak jij eigenlijk nooit gebruik van de zorg? Dan kun je jouw eigen risico verhogen met een zogeheten vrijwillig eigen risico. In 2019 was dit een bedrag van 500 euro. Het eigen risico kon dus maximaal 885 euro zijn in 2019. Waarom je jouw eigen risico zou verhogen? Omdat je in dat geval korting krijgt op jouw zorgpremie. Hier zit uiteraard ook een risico aan, want jij draait dan niet op voor bedragen tot 385 euro maar tot 885 euro. Een flinke gok, dus vraag jezelf af of je er goed aan doet jouw eigen risico te verhogen.

Gebruik een zorgvergelijker

We gaven eerder in deze tekst al aan dat de prijzen van een zorgverzekering nogal uiteenlopen. Uiteraard wil jij niet onnodig veel betalen voor jouw verzekering. Dit begrijpen wij maar al te goed. Daarom raden wij jou aan om een vergelijking te maken. Jij kunt hiervoor de websites van de verschillende zorgverzekeraars bezoeken en kijken wat de maandelijkse premie voor jou wordt. Dit kost jou echter betrekkelijk veel tijd. Hierdoor laten veel mensen een vergelijking achterwege en blijven zij bij dezelfde verzekeraar. Wist je echter dat je zorgverzekeringen vandaag de dag betrekkelijk eenvoudig kunt vergelijken? Jij kunt namelijk een zorgvergelijker gebruiken. Bij zo’n vergelijker geef jij simpelweg aan waarvoor jij je al dan niet wilt verzekeren. De zorgvergelijker gaat vervolgens aan het werk en schotelt jou binnen de kortste keren een overzicht voor. Op deze manier weet jij direct welke zorgverzekering in jouw geval de goedkoopste is.

Is een collectieve zorgverzekering mogelijk?

Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Wat dit is? Een zorgverzekering voor een groep mensen. Dit kunnen bijvoorbeeld collega’s zijn of mensen die bij dezelfde sportclub zijn aangesloten. Het afsluiten van een collectieve zorgverzekering heeft een groot voordeel: jij bent aanzienlijk minder geld kwijt. Waarom? Omdat je korting krijgt op de premie voor jouw basisverzekering. In sommige gevallen krijg jij ook nog korting op aanvullende verzekeringen. Andere voordelen zijn dat jij aanvullende vergoedingen kunt krijgen gericht op jouw persoonlijke of werksituatie. Daarnaast kunnen partner en kinderen bij sommige collectieve zorgverzekeringen ook meeliften. Kijk hier dus zeker naar wanneer jij een zorgverzekering gaat afsluiten!