Help, ik heb een irritante collega! Hoe ga ik hiermee om?

0
1354

Je hebt een functie bij een leuk bedrijf en je hebt het er enorm naar je zin. Maar er is een minpuntje, een ontzettend irritante en betweterige collega die er langer werkt dan jij, alles beter denkt te weten en te kunnen en geen moment onbenut laat om je dat te laten merken. Een enorme domper op je werkplezier, zeker als je nauw met deze collega moet samenwerken. Hoe ga je hiermee om?

Omgaan met een irritante en betweterige collega is een netelige kwestie. Je kunt de stoute schoenen aantrekken en je collega onder vier ogen aanspreken op zijn of haar gedrag. In het beste geval is je collega zich niet bewust van zijn of haar gedrag en bereid om hieraan te werken. In het slechtste geval is de collega zich van geen kwaad bewust en gaat hij of zij gewoon op dezelfde voet verder en heb je het nakijken. Hierdoor kunnen ongemakkelijke en gespannen situaties ontstaan en de collega kan zelfs een hekel aan je krijgen, omdat hij in zijn of haar ogen niets fout heeft gedaan.

Ga daarom goed voor jezelf na of de situatie voor jou echt onwerkbaar is en of je er wat aan kan en wil doen. Zo ja, dan kan je als de collega niet van plan is om zijn of haar gedrag te veranderen, een gesprek aangaan met de collega en je baas. Je kan je baas vragen om mee te denken over oplossingen. Misschien kan je ander werk gaan doen waar je collega niets mee te maken heeft, zodat je niet meer met hem of haar samen hoeft te werken. Als dit niet mogelijk is kan je nog maar twee dingen doen. Het gedrag van je collega voor lief nemen of opstappen.

Breng het gedrag van je collega alleen maar ter sprake bij je baas als het je echt mateloos irriteert en wees voorzichtig en diplomatiek met hoe je dit aan de orde stelt. Misschien heeft de baas wel een heel hoge dunk van je collega, omdat hij of zij goed werk levert en kiest je baas direct de kant van je collega. Als je collega zich van geen kwaad bewust is kan dit gesprek voelen alsof je een mes in zijn of haar rug steekt en hij of zij kan je hierdoor echt gaan haten. Als je collega een betere positie heeft binnen het bedrijf dan jij en je moet met hem of haar blijven samenwerken, dan wordt de situatie pas echt onhoudbaar en vis je achter het net.

Maak voor jezelf een grondige afweging of je het gedrag van je collega aan de kaak wilt stellen en het risico wilt lopen om je baan te verliezen. Zo niet, dan moet je kiezen voor de gulden middenweg, hoe moeilijk dat ook is. Probeer een manier te vinden om met het gedrag van je collega om te gaan. Laat bepaalde dingen die op het eerste oog heel belangrijk lijken maar dit in feite niet zijn rusten. Jullie gaan er toch niet samen uitkomen en het levert je alleen maar stress en frustratie op. Doe je eigen ding en laat je collega zijn of haar gelijk maar krijgen. Als dit op lange termijn niet vol te houden is kan je altijd nog gaan uitkijken naar een andere baan. Lees ook het blog over relatiegeschenken over hoe om te gaan met relaties.