Zoek jij nog raamdecoratie? Kies voor jaloezieën!

0
1946
jaloezieën

Raamdecoratie is er vandaag de dag in verschillende soorten en maten. Van vroeger uit hangen veel mensen gordijnen voor hun ramen. Ook nu zien we in veel woningen nog steeds gordijnen voor de ramen hangen. Op zich ook wel logisch natuurlijk, want deze raamdecoratie is verkrijgbaar in allerlei kleuren, soorten en maten. Tegenwoordig zien we ook vaker en vaker andere vormen van raamdecoratie opduiken in woningen. Zo kiezen veel Nederlanders tegenwoordig bijvoorbeeld ook regelmatig voor jaloezieën. Ben jij nog niet bekend met deze raamdecoratie? Wij vertellen jou er in onderstaande tekst alles over!

Wat zijn jaloezieën eigenlijk?

Jaloezieën worden door veel mensen bestempeld als zonwering. Dit komt voornamelijk omdat je deze raamdecoratie goed af kunt sluiten wanneer er veel (zon)licht naar binnen komt. Jij kunt kiezen voor verticale en voor horizontale jaloezieën. De verticale jaloezieën ken jij misschien wel onder de naam lamellen. Deze vorm van raamdecoratie is verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo zijn er aluminium jaloezieën, maar kun jij deze raamdecoratie ook kopen met kunststof, hout en textiel. Jij kunt de jaloezieën daarnaast in verschillende afmetingen aanschaffen, waardoor deze raamdecoratie ongetwijfeld ook in jouw woning mogelijk is. Je kunt ze open en dichtdraaien met de stang en je kunt ze ook omhoog en omlaag bewegen met de touwtjes. Zijn de jaloezieën die jij hebt aangeschaft veel te lang? Dat hoeft geen probleem te zijn, want er is tegenwoordig een speciale jaloezieën inkortservice. Hierdoor kun jij jouw jaloezieën net zo kort maken als je zelf maar wilt!

Waarom jaloezieën in plaats van gordijnen

Heb jij eigenlijk altijd gewoon gordijnen voor jouw ramen gehad? Dan vraag jij je mogelijk af waarom je nu ineens voor jaloezieën zou kiezen. Hierboven haalden we al kort aan dat jaloezieën prima dienst doen als zonwering. Doordat jij ze volledig af kunt sluiten, blijft de zon buiten. Daarnaast krijgt ook licht maar moeilijk toegang tot een ruimte met jaloezieën. Hierdoor is het lekker donker te maken in de betreffende ruimte. Vind jij het wat kaal om alleen jaloezieën op te hangen in jouw woonkamer? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om deze raamdecoratie te combineren met gordijnen. De gordijnen hebben in dat geval niet per se meer een functie, maar het staat wel een stuk mooier. Kies in dat geval niet voor de duurste gordijnen, maar koop bijvoorbeeld vitrage. Deze dunne stof is vaak niet al te duur, maar voegt wel degelijk wat toe aan jouw interieur.

Jaloezieën onderhouden

Heb jij jaloezieën van hout, aluminium of kunststof? Dan kan hier stof op blijven liggen. Daarom is het van belang dat jij deze raamdecoratie regelmatig schoonmaakt. Het is immers niet bepaald hygiënisch wanneer gasten zien dat er een dikke laag stof op jouw jaloezieën ligt. Veel mensen hebben echter geen idee hoe zij hun jaloezieën onderhouden. Verwijder altijd eerst het stof van jaloezieën. Dit kan met een plumeau of stofzuiger. Maak vervolgens een emmer afwaswater klaar en gebruik een oude doek om de jaloezieën af te nemen. Pak iedere jaloezie tussen twee vingers en de vochtige doek vast en beweeg de doek van links naar rechts of andersom. Ga hiermee net zolang door tot alle jaloezieën schoon zijn. Maak de jaloezieën altijd schoon wanneer deze helemaal geopend zijn, dit werkt namelijk een stuk makkelijker. Ging dit jou allemaal wat te snel? In dit filmpje wordt het haarfijn uitgelegd!

Lees ook: hoe maak ik zelf palletmeubels?