Wat moet je regelen bij een nieuwe woning?

0
876
stel in een nieuw huis

Wanneer je een nieuwe woning gekocht hebt of gaat huren komt er veel op je af. Natuurlijk moet je al je spullen inpakken en verhuizen, de muren behangen of schilderen en een mooi vloer leggen, maar dat is niet alles. Er zijn namelijk ook verschillende dingen die je moet regelen, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat je licht in je woning hebt en je favoriete televisieprogramma’s kunt kijken.

Zorgen voor internet in je woning

Ook het internet is erg belangrijk, zeker omdat tegenwoordig veel dingen via internet geregeld worden. Je e-mail checken, werken vanuit huis, films en series on demand kijken en slimme verlichting bijvoorbeeld, werkt allemaal via het internet. Eerder was het zo dat je internet via de kabel of ADSL kon nemen, maar tegenwoordig heb je ook nog andere opties.

Een andere optie, die steeds populairder wordt, is het nemen van glasvezel. Hiermee geniet jij van sneller internet, wat je in staat stelt een film in HD is slechts een paar seconden te kunnen downloaden. Bij bekabeld internet of ADSL duurt dit vaak veel langer, afhankelijk van je internetpakket. Naast dat glasvezel internet een stuk sneller is, is hij ook veel stabieler en heb je dus veel minder last van uitvallend internet of trage downloadsnelheid.

Verlichting in iedere kamer

Uiteraard is ook de verlichting en stroom in je woning heel erg belangrijk, want zonder stroom kun je niks. Er zijn verschillende energiemaatschappijen waar je uit kunt kiezen als het gaat om het leveren van stroom en dus ook verlichting. Je doet er goed aan de maatschappijen met elkaar te vergelijken om te kijken welke maatschappij het beste bij jou past. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van groene energie, heb je juist zakelijke stroom nodig of zou je graag een slimme meter in je woning willen? Heb je zonnepanelen, dan loont het je zeker dit goed na te kijken, want met zonnepanelen kun je jaarlijks veel geld besparen.

Je woning verzekeren

Nog een belangrijk punt zijn de verzekeringen van je woning. Je gaat er natuurlijk vanuit dat er nooit iets zal gebeuren, maar dit kun je niet 100% zeker weten. Daarom is het zeker aan te raden je woning te verzekeren. Tegen inbraak en waterschade bijvoorbeeld, maar ook wanneer er een storm is. Een inboedelverzekering dekt schade aan alle verplaatsbare spullen in je huis. Denk hierbij dus aan je televisie en andere elektronica, het laminaat in de woonkamer, je kleding, boeken, sieraden en kasten.

Heb je een woning gekocht? Dan is het verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt bijna alles wat vastzit aan je huis en zodoende niet of moeilijk te verhuizen is. Hieronder valt bijvoorbeeld je schutting, aanrechtblad of een vaste vloer in je woning.

Denk als laatste ook aan een aansprakelijkheidsverzekering, want deze is voor iedereen in je huishouden belangrijk. Met deze verzekering is namelijk iedereen binnen je huishouden verzekerd voor schade waar je aansprakelijk voor wordt gesteld. Schade die je zelf veroorzaakt hebt dus, aan spullen van anderen of letschade bij iemand anders.

Wanneer je een huurwoning hebt

Heb je een huurwoning? Dan is het aan te raden met de opzichter door het huis te lopen voordat je al je spullen hier naartoe hebt verhuisd. Maak van elke ruimte foto’s en wanneer er schade is, maak hier dan ook foto’s van. Dit dient later als bewijs wanneer je de woning weer verlaat. Zijn er dingen die heel erg beschadigd zijn, zoals de muren, kozijnen, ramen of tegels in de badkamer? Dan dient in de meeste gevallen de woningstichting dit voor je op te knappen.