Jouw woning verduurzamen? Dit zijn de mogelijkheden!

0
2283
zonnepanelen installeren

Vroeger werd er nog maar weinig aandacht besteed aan het milieu. Vandaag de dag is het echter een stuk belangrijker. We moeten namelijk met zijn allen in actie komen om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Het probleem wordt serieuzer en dat zorgt ervoor dat meer en meer mensen in actie komen. Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de auto wat vaker te laten staan. Dit schiet echter niet bijzonder veel op, alhoewel alle kleine beetjes natuurlijk helpen. Wil je het grootser aanpakken? Dan kun je ervoor kiezen om jouw woning te verduurzamen. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden. Hieronder zetten we er een aantal voor jou op een rijtje

Plaats zonnepanelen op jouw dak

Wil jij direct grootse stappen zetten om jouw woning te verduurzamen? Bekijk dan eens of het mogelijk is om zonnepanelen op jouw dak te leggen. Wanneer jij in een flat of appartementencomplex woont, wordt dit echter een lastig verhaal. Woon jij in een vrijstaande woning, twee-onder-een-kapwoning of een rijtjeshuis? Dan is het vast en zeker wel mogelijk om zonnepanelen te installeren. Bekijk altijd wel even of jouw dak hier stevig genoeg voor is. Daarnaast moet je nog bedenken aan welke kant van het dak jij de panelen wilt installeren. Niet iedere kant vangt namelijk evenveel lerenzonnestralen op. En jij wilt de panelen natuurlijk wel op de meest zonnige kant leggen. Om antwoord te krijgen op al deze vragen kun jij de installatie van zonnepanelen beter overlaten aan een professional. Op deze manier weet jij zeker of het mogelijk is en kom je erachter aan welke kant jij de panelen het beste kunt plaatsen. Ook kan zo’n professional de installatie van de panelen op zich nemen. Hierdoor weet jij straks zeker dat de panelen hun werk doen en ook daadwerkelijk stroom opwekken.

Isoleer jouw woning goed

Op koude dagen stoken we ons huis vaak lekker warm met behulp van de centrale verwarming. Hierdoor is het goed vertoeven binnen. Een groot deel van deze warmte gaat verloren via dak, muren en ramen. Een slecht geïsoleerde woning is dan ook niet echt milieuvriendelijk. Er moet immers veel meer gestookt worden, want de warmte ontsnapt veel sneller. Wil jij een duurzame woning? Zorg er dan ook vooral ook voor dat deze goed geïsoleerd is. Met name het isoleren van jouw dak is van belang. Warmte stijgt namelijk altijd op, waardoor er veel via het dak verloren gaat. Indien er dakisolatie aanwezig is, gaat er een stuk minder verloren. Wil jij het helemaal goed aanpakken? Zorg er dan ook voor dat jij jouw spouwmuren en de ruimte onder je vloer isoleert. Hierdoor gaat er nog minder warmte verloren. Heb je nog geen dubbel glas? Vervang enkel glas dan door de variant met de dubbele glasplaat. Warmte kan hier een stuk lastiger doorheen. Je kunt ook voor HR++ glas kiezen, dat nog weer beter isoleert.

Schaf een warmtepomp of zonneboiler aan

De meeste woningen in ons land worden verwarmd middels een gas gestookte cv ketel. Om het water in de leidingen te verwarmen, wordt er gas verbrandt. Dit is natuurlijk niet goed voor het milieu. Gelukkig kennen we vandaag de dag ook een aantal duurzame mogelijkheden om een woning te verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld een warmtepomp plaatsen. We kennen tegenwoordig een luchtwarmtepomp en een aardwarmtepomp. Voor het verwarmen van water in jouw woning is zodoende geen gas meer nodig. Niet iedereen is fan van de uitstraling van een warmtepomp. Deze moet vaak aan een woning bevestigd worden en dat is niet echt een fraai gezicht. Jij kunt echter ook nog kiezen voor een zonneboiler. Via speciale panelen op jouw dak wordt water verwarmd met behulp van de zon. Zowel een warmtepomp als een zonneboiler is echter een flinke investering.

Kleine aanpassingen voor een duurzamere woning

Door bovenstaande tips toe te passen, wordt jouw woning een stuk duurzamer. Probleem is alleen dat het wel een flinke investering is om al deze opties uit te voeren. Heb jij het geld er niet voor? Dan wil dit natuurlijk niet zeggen dat jij jouw woning helemaal niet kunt verduurzamen. Er zijn namelijk ook een aantal dingen die jij kunt doen om jouw woning duurzamer te maken die niet of nauwelijks  geld kosten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de energieleverancier waarbij jij nu aangesloten bent. Wekt deze leverancier groene stroom op of gaat het om grijze stroom? Laatstgenoemde variant is niet bepaald milieuvriendelijk te noemen, groene stroom natuurlijk wel. Door over te stappen naar een leverancier met groene stroom wordt jouw woning ook al een stukje duurzamer.

Lees ook: alles wat je moet weten over slimme verlichting