Waar woon je het duurst? En waar het goedkoopst?

0
1066

Ben je op zoek naar de ideale plek om te wonen? Dan kijk je natuurlijk in belangrijke mate ook naar wat het kost. In Nederland zijn de meeste plekken wel heel duur tegenwoordig. Hoe is dat eigenlijk op andere plekken in de wereld? Is het overal om ons heen ook zo duur? Of zijn er ook landen waar je voordelig een huis kunt krijgen? Anders gezegd: is het tijd om te emigreren, of kan je beter nog even in Nederland blijven? De volgende zaken geven je uitsluitsel over deze keuze.

Zaken die meespelen

Het is vooraf wel belangrijk om te weten waarop de uitslag gebaseerd is. Er is gekeken naar de kosten die je dagelijks maakt in een bepaald land. Daarnaast is ook gekeken naar wat het je kost om er naar Nederlandse standaard te leven, dus ook zaken als kleding, internet en uitjes zijn meegerekend. Het gaat dus niet alleen om de kale huurprijs of koopsom van een woning. Als basis is bovendien gekozen voor de stad New York. Er is gekeken waar het goedkoper of duurder is dan in deze wereldstad om te wonen.

Dure landen liggen in Europa

Het zal geen verrassing zijn dat de landen in Europa het duurst zijn. Opvallend is dat er maar drie landen als geheel duurder zijn om in te leven dan in New York. Dat zijn Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Dit is gelijk ook de top drie. De nummer vier ligt buiten Europa, want dat is Japan. Dat land is wel direct ook minder duur om in te wonen dan de stad New York. Om de top 5 compleet te maken is het goed om ook Denemarken even te noemen. Dat is nagenoeg even duur als Japan. Opvallend is dat Nederland hier dus allemaal achter staat.

De dure landen?

Een ander interessant gegeven is dat veel landen die een imago hebben om duur te zijn, in werkelijkheid best meevallen. Zo is bijvoorbeeld de Verenigde Staten pas op plek 20 te vinden. Engeland zelfs pas op plek 27 en Saoedi-Arabië zelfs pas op plek 57. Dit kan dus best interessant zijn om te wonen. Overigens blijft Nederland al deze landen wel voor. Dat is namelijk op plek 15 op de lijst terug te vinden, als één van de negen Europese landen bij de eerste twintig. Wil je emigreren om goedkoper te wonen, dan is binnen de EU blijven dus misschien niet direct de beste keuze.

Waar moet je wel zijn?

Wil je echt goedkoop wonen? Dan zijn landen als Pakistan, Afghanistan, India, Syrië en Oezbekistan de plekken waar je moet zijn. Dit zijn de landen die onderaan de lijst staan. De vraag is natuurlijk wel of je de lage prijs niet op een andere manier bekoopt. Waar het gaat om gezondheid en hygiëne hebben deze landen bijvoorbeeld een andere standaard. Dit moet je natuurlijk wel ook meewegen in je keuze wanneer je voor de lagere prijzen gaat. Dit geeft vaak de doorslag.