Een huis kopen onmogelijk? Niet als je deze tips toepast!

0
1727

Het lijkt bijna wel onmogelijk om nu een huis te kopen of überhaupt het ouderlijk huis te verlaten. De particuliere huizen(huur)markt is enorm duur en vaak al snel weer verhuurd. Dan heb je nog de sociale huur, maar daarop wachten gaat heel lang duren, vooral als je nog niet zolang ingeschreven staat. Is het dan een idee om een huis te kopen? Best een dure aankoop en vooral nu in de huidige huizenmarkt. Het is bijna om depressief van te worden, maar gelukkig zijn er toch mogelijkheden om een huis te kopen als starter.

Een opknaphuis

De hypotheeknormen zijn behoorlijk veranderd afgelopen jaar en dit maakt het alleen maar lastiger om een huis te kunnen kopen. Vooral als je geen spaargeld hebt opgebouwd. Toch geldt er één uitzondering om een hogere hypotheek te krijgen, je moet er alleen een beetje handig voor zijn. De uitzondering wordt gemaakt aan de hand van een duurzame verbouwing. Dus zie jij een leuk huis dat wel toe is aan een opknapbeurt? Dikke kans dat je een hogere lening kunt krijgen!

Koop je eigen huurhuis

Misschien heb je mazzel en beschik je al over een super leuk huurhuis? Maar wil je profiteren van de hypotheekrenteaftrek, waardestijgingen en het feit dat een hypotheek aflossen toch goedkoper is dan iedere maand huur betalen? Dan is het misschien een goed idee om je huurhuis te kopen.

Kijk verder dan het centrum van de stad

Het centrum van een stad is natuurlijk super leuk en bruisend om te wonen, maar dan betaal je wel een behoorlijke prijs. Men vergeet vaak dat er nog meer leuke woonwijken zijn buiten het centrum om. Vaak heb je ook nog veel meer woonruimte voor dezelfde prijs. Richt je blik dus niet alleen op het centrum of grote steden, maar kijk ook naar buurten of dorpen die er vlak bij liggen.

Bekijk het aanbod van corporaties

Huizensites als Funda zijn veelal gebruikt om op zoek te gaan naar een huis, maar ook hier is het lastig om echt kans te maken. Kijk daarom eens bij het aanbod van verschillende woningcorporaties. Zo nu en dan wordt er besloten om een huurwoning af te stoten en ter verkoop aan te bieden. Dit heeft als reden dat deze woningen niet meer als sociale huurwoningen gezien worden of dat de renovatiekosten te hoog zijn. Als het gaat over een opknaphuis kun je deze vaak voor een behoorlijk leuke prijs kopen.

Tiny house

Een veel besproken onderwerp is de tiny houses. Deze huizen zijn klein en compact ingericht en hebben dus niet een torenhoog prijskaartje. Dus misschien heb je de afgelopen jaren wat geld bespaard en wil je wel de uitdaging aangaan? Kijk dan eens voor de mogelijkheden voor deze tiny houses.

Eenmaal je het huis hebt gekocht is het natuurlijk zaak om de woning zo fraai mogelijk in te richten. Het is raadzaam om vooraf inspiratie op te doen. Je kunt hier bijvoorbeeld zoeken op decoratie, zoals raamdecoratie.