Tijdens de herfst bereid de natuur zichzelf al grotendeels voor op de kou die in aantocht is. Bomen laten de meest kwetsbare delen, de bladeren, vallen. Eenjarige planten beginnen hun zaden te vormen. Er zijn zelfs planten die zichzelf kunnen terugtrekken in de bodem om zo de winter te overleven. Doen planten dit niet, dan heeft de vorst een grotere kans om de planten aan te tasten en misschien uiteindelijk zelfs volledig te laten afsterven. Je kunt de natuur altijd een handje helpen om goed de winter door te komen.
Snoeien van planten
Voor veel planten is het beter om ze in het voorjaar te snoeien, en niet tijdens de maanden waarin het kan gaan vriezen. De vorst kan namelijk via de gesnoeide stukken, de stukken die hierdoor bloot zijn komen te liggen, gemakkelijk in de plant trekken en zo de gehele plant ziek maken of zelfs laten afsterven. Wil je de haagplanten toch wat bijknippen voor de winter echt arriveert? Doe dit dan tijdens het vroege najaar. Bemest daarna direct de grond, zodat de planten sneller herstellen en zo weer bijgeknipt en sterk de winter ingaan.
Het verzorgen van de bodem
Waar je misschien niet zo snel aan zou denken bij het verzorgen van de tuin voor de winter, is de bodem. Het beste kun je een klein laagje compost verspreiden over de bodem van je tuin. Dit is goed voor zowel de beestjes die zich tijdens de koude periode terugtrekken in de bodem en bladeren, maar ook voor de planten. Heb je een gazon en wil je deze zo mooi mogelijk de winter door laten komen? Maai het gras, tot eind oktober, en hark dan alle bladeren van het gras weg.
Hoe houd je je tuin groen?
Tijdens de herfst laten vele planten hun bladeren vallen, wat kan leiden tot een kale en saaie tuin. Je kunt je tuin tijdens de wintermaanden toch nog wat leven inblazen, door groenblijvende en winterharde planten aan te schaffen. Er zijn verschillende struiken, maar ook zelfs bloeiende planten die je tuin flink kunnen opfleuren. Neem bijvoorbeeld de Viburnum Tinus, de ’Sneeuwbal’. Dit is een winterharde plant die vanaf januari tot mei blijft bloeien. Vervolgens komen er nog blauwe bessen aan de plant, waar vogels eveneens dol op zijn.
Het bijvoeren van de vogels
Dieren die het gedurende de winter moeilijk hebben, wat eten en drinken betreft, zijn vogels. En dan met name kleine vogels. De kou zorgt ervoor dat de planten geen bessen en zaden meer produceren, wat voor veel vogels een belangrijke voedingsbron is. Je kunt de vogels in je tuin de winter doorhelpen, door ze bij te voeren. Dit kan door vetbollen en slingers met hele pinda’s op te hangen. Zorg er altijd voor dat deze hoog genoeg, uit het bereik van katten, worden opgehangen. Zo maak je de vogels blij, maar ook jezelf!