Vogels en insecten in de tuin

0
1770
vogels in de tuin

Vogels in de winter

In de winter hebben veel vogels moeite om eten te vinden, vooral als het vriest en/of sneeuwt. Mensen maken in de herfst hun tuin winterklaar. Er is geen blaadje meer te bekennen en daarom vaak ook geen insecten. Je kunt de vogels eenvoudig helpen om op enkele plaatsen in je tuin wat afgestorven blad en wat takken te laten liggen. Je kunt de vogels in de winter ook bijvoeren. Er is op dat gebied genoeg te koop: strooivoer, gepelde en ongepelde pinda’s, zaden en vetbollen. Let er bij strooivoer op dat het na korte tijd opgepikt is door de vogels, zodat ongedierte er niet op af komt. De andere soorten voer hang je in een boom of struik. Staat er een boom of struik vlakbij je raam, hang daar het voer in, dan kun je van huis uit genieten van de vogels, die daar op af komen. Ook in de winter zit je tuin dan vol leven!

Nestkastjes

Ben je zelf handig dan kun je een leuk nestkastje timmeren, een gezellig klusje en het staat of hangt mooi in jouw tuin. Gebruik hout dat vele jaren meegaat, gebruik geen verf, laat het nestkastje puur natuur zijn. Eikenhout en beukenhout zijn daarvoor zeer geschikt, maar ook watervaste triplex is een prima keuze. Hang het nestkastje 1.5 meter boven de grond, zodat de vogels veilig kunnen eten. Het is ook aan te raden de opening van het nestkastje op het noorden te houden, in verband met regeninslag. Bedenk eerst welke vogelsoort je wilt aantrekken met het nestkastje en zoek dan online op welke afmetingen van het kastje en de opening je het beste kunt aanhouden. Wil je het allemaal een stuk eenvoudiger maken voor jezelf, dan bestel je online een bouwpakket van een nestkastje of je koopt het in de dierenspeciaalzaak of elders.

Insectenhotels

Je zult het zeker gehoord hebben dat het niet goed gaat met bepaalde insecten. Wil jij ze een handje helpen, dan kun je een of meer insectenhotels in je tuin plaatsen. Deze hotels bestaan uit kamers waarin nuttige insecten kunnen rusten en een nest kunnen bouwen. Insecten zorgen voor de bestuiving van bloemen, ze zorgen voor ecologisch evenwicht, ze bestrijden de schadelijke insecten. Drie redenen om ook in jouw tuin insectenhotels op te hangen. Tip: ook leuk om cadeau te doen! Hang dit insectenhotel op een beschutte plek, niet te hoog ongeveer 50 cm. vanaf de grond. De opening van de kamers is bij voorkeur gericht op het zuiden, zuidwesten, zuidoosten. Dus mogelijkheden genoeg om een plekje in jouw tuin te vinden voor lieveheersbeestjes, bijen en vlinders. Gebruik geen verf of vernis, de sterke lucht zal de insecten afschrikken en je hotel blijft leeg. Ook belangrijk: laat het hotel in de winter buiten hangen of staan.