Inbouwspots worden in vrijwel iedere woning in ons land gebruikt. Omdat ze in alle interieurs passen kunnen ze ook in iedere kamer van de woning worden toegepast. Het is nu eenmaal ideaal dat ze niet opvallen indien ze niet worden gebruikt en heel erg flexibel zijn. Zo laat je het licht altijd in de juiste richting schijnen.
Dat geldt dubbel als je meteen kiest voor kantelbare spots. Bij een aanpassing van je interieur, of gewoon omdat je de lichtval anders wilt, kun je dat dan eenvoudig regelen door de spots anders te richten. Omdat er ledlampen zijn voor inbouwspotjes is het energieverbruik beduidend lager dan bij halogeen. Ook hoef je minder vaak de lampen te vervangen, wat bij halogeen vaak een grote ergernis was. Kortom: led-spots zijn zeer geschikt voor de basisverlichting (de eerste verlichting die je aandoet bij binnenkomst in een donkere kamer) en voor functionele verlichting (denk aan een plaats om te lezen of te werken). Ook voor sfeerverlichting zijn spots goed te gebruiken, zeker met een dimmer.
Wat moet jij weten van het dimmen van led licht
Bij een gloei- of halogeenlamp was het eenvoudig om die te dimmen. Een standaarddimmer verlaagde de spanning en daardoor werd de lichtopbrengst ook minder. Op deze manier werd overigens behoorlijk wat energie verspild. Als de spanning bij een halogeenlamp met 20% werd verminderd, nam de lichtopbrengst ongeveer met 40% af. Bepaald geen efficiënte manier als je naar energieverbruik kijkt. Bij led is dat anders, bij 50% minder energieverbruik hoort ook 50% minder lichtopbrengst.
Omdat de techniek bij een ledlamp niet vergelijkbaar is met die van een gloeilamp, is niet iedere ledlamp dimbaar. Je kunt echter wel voor vrijwel ieder soort ledlamp een dimbaar exemplaar kopen. Wil jij je led inbouwspots kunnen dimmen, moet je eerst de standaard-dimmer (laten) verwijderen. Dat geldt ook indien je ledlampen gaat gebruiken in spots die dimbaar waren. Doe je dat niet, dan geeft een ledlamp geen goed licht, gaat flikkeren en is veel eerder stuk. Dimmers voor led zijn nodig om de spots op de juiste manier te dimmen. Dat proces is minder eenvoudig dan bij gloeilampen. Bij ledlampen is er altijd een minimale spanning nodig. Daarbij is het aantal lampen dat aangesloten is op een led-dimmer van belang. Lees de informatie die beschikbaar is over led-dimmers in de (web)winkel dus goed of vraag advies aan een expert.
Waar moet je verder nog aan denken bij led inbouwspots?
Hoewel ledlampen veel minder warmte afgeven dan halogeen (vrijwel alle energie wordt gebruikt om licht af te geven) is dat toch niet nihil. Zorg bij installatie dan ook altijd dat de warmte kan ontsnappen. Ook in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken kan je led inbouwspots gebruiken. Daarbij is de IP-waarde van de lamp van belang. Deze geeft aan in hoeverre de lamp bestand is tegen vocht van spatwaterdicht tot volledige onderdompeling. In een badkamer moet de IP-waarde minimaal 21 zijn. De waarde staat op de verpakking vermeld. Kies voor veiligheid en volg de lampentrends!