Alvast vooruit blikken; dit zijn de lampentrends van 2021

0
1007
industrieel verlichting

Vooruitkijkend naar 2021 op het gebied van verlichting is niet zo heel moeilijk, omdat duidelijk is dat een aantal trends zich zullen doorzetten en nieuwe trends zich al aftekenen in de speciaal zaken. Natuurlijk kun je denken aan de technische kant met slimme verlichting, maar er zijn nog meer dingen die we in 2021 kunnen verwachten!

1. Industrieel bij helemaal in

Sla de vakbladen met betrekking tot interieur maar open en dan kom je industriële interieurs tegen. Het is niet zo vreemd want die combinatie van stoer en ruw met je eigen spulletjes heeft het hart van vele mensen gestolen. Het basisidee is vaak toch om het gevoel te geven dat er een Amerikaanse ‘loft’ is gecreëerd zoals in films en tv-series ook te zien valt. Een stoere plafondlamp is hier volledig op de plaats. Maar er zijn ook prachtige staande lampen die het voordeel bieden van moderne techniek met een vintage jasje. Er zijn ook leuke vondsten zoals een lamp die uitsluitend bestaat uit een snoer en een ledlamp.

2. Wereldse lampen

In 2021 verwachten we veel handgemaakte lampen terug te zien in Hollandse interieurs. Het geeft een romantisch extraatje om een lamp uit India, Marokko of Egypte te kiezen. Het zijn eyecatchers in ieder interieur. Ook het vakmanschap waarmee deze lampen worden gemaakt is heel bijzonder omdat ze tenslotte vaak uit een klein schuurtje komen en de lange reis hebben gemaakt naar de Hollandse speciaalzaak. Ook online zie je deze bijzondere producten steeds vaker.

3. Luxe kleuren in 2021

Als het om kleuren gaat wat lampen betreft, gaan we een eeuw terug naar de tijd van glitter en glamour. Met metalen als brons, koper, goud en zilver vormt een lamp meteen een chique element in jouw interieur. Dat past ook in zowel landelijke, romantische als design interieurs. Met een sfeervol licht uit een lamp die meteen opvalt, voel jij je meteen thuis,

4. Groot mag

Vooral in de winter heeft iedereen wat extra behoefte aan licht. De dagen lijken veel korter en er moet gewoon gewerkt worden, terwijl jij nu de hobby’s thuis ook weer aan de orde komen. Dan mag een forse lichtbron in 2021 niet ontbreken. Als jij wel een grote lamp wil, maar de beschikking hebt over een kleine kamer is een opengewerkte lamp voor jou de juiste keuze. Het licht en de omvang zijn ideaal voor de winter en de lamp neemt veel minder ruimte in dat jij zou denken.

5. Wabisabi

De schoonheid van de imperfectie. Naar verwachting zal deze trend zich ook in 2021 op het gebied van verlichting zich voorzetten. Deze Japanse stijl vraagt om een minimalistische patronen, een fragiele ontwerp en ruwe afwerking. Een dergelijke lamp gemaakt van een natuurlijk materiaal hoeft uiteraard geen foutjes te hebben, maar het ontwerp op zich zal een zeker onafgewerkt beeld scheppen dat bijzonder is.

6. Glas

Glas is een ideaal materiaal voor verlichting in een kleine ruimte. Je kijkt er nu eenmaal doorheen en hierdoor ontstaat een effect dat meer ruimte overblijft in de kamer. De trend voor 2021 is om te kiezen voor meerdere glazen bollen, kleur en kleurloos.