Veel mensen vinden het vreselijk om spullen op te ruimen. Ook al liggen bepaalde zaken al jaren op zolder zonder dat je er ooit naar omkeek, als je ze weer in handen krijgt is het vaak toch erg lastig om er afscheid van te nemen. Voordat je aan de slag gaat is het dan ook belangrijk om goede afspraken te maken met jezelf en met je huisgenoten. Bedenk bij alles wat je overweegt weg te doen waarom je het zou willen bewaren en wat daarvan de meerwaarde is. Het speelgoed van je kinderen die inmiddels op de middelbare school zitten kun je bewaren. Maar denk je dat ze het meenemen als ze het huis uit gaan? De kans is klein. Denk je dat hun kinderen er later nog mee willen spelen? Ook die kans is niet heel groot.
Kleding opruimen, zo doe je dat
Heb je de neiging kleding eindeloos te bewaren, misschien met de illusie dat je ooit weer in maatje 42 past terwijl je al moeite moet doen om ervoor te zorgen dat je jeans maat 46 nog dicht gaan? De kans dat het je gaat lukken is niet zo groot. En als het wel lukt, dan is het toch veel leuker om nieuwe kleren te kopen dan dat je die oude spullen weer uit de kast gaat halen? Pak dus een zak voor kledinginzameling of een vuilniszak en ga voor je kast staan. Alles wat je de afgelopen 1-2 jaar niet hebt gedragen kan in principe weg. Zie wat een zee van ruimte je hebt als je eens flink opruiming hebt gehouden. Kijk de zak met inhoud niet meer na maar breng die meteen weg naar een kledinginzamelingspunt.
Hoeveel serviesgoed heeft een mens nodig?
Als je met zijn tweeën bent dan heb je geen serviesgoed en hoeveelheid glazen nodig waar een gemiddeld café nog jaloers op zou kunnen zijn. Natuurlijk wil je bezoek en drankje kunnen aanbieden. Maar heb je daar echt een 60 delig glasservies voor nodig? En is een 12 delig servies nodig als je samen bent en geen kinderen hebt maar hooguit af en toe vrienden te eten uitnodigt? Uitpuilende keukenkastjes kunnen een ware gruwel zijn. Ruim overbodig servies op, en neem dan ook gelijk afscheid van al die mokken met leuke afbeeldingen die zo leuk waren toen je ze kocht maar die je nooit gebruikt. Dat geldt ook voor kop en schotels. Die gebruikt niemand meer sinds de koffiemachines hun intrede deden.
Gebruik je beschikbare ruimte efficiënt
Het is zaak de ruimte die je ter beschikking hebt zo goed mogelijk te gebruiken. Als je klein woont is het belangrijk dat je niet over je spullen struikelt. Bewaar alleen dat wat voor jou belangrijk is. Zaken die geen emotionele waarde hebben en die eigenlijk alleen maar in de weg staan, moet je gewoon wegdoen. Breng spullen die nog goed zijn naar een kringloop en de rest naar de milieustraat. Als die grote vitrinekast waar eigenlijk alleen maar prullaria in stonden die iedere drie maanden een laag stof hadden eenmaal is afgevoerd heb je een zee van ruimte waar je wat anders mee kunt doen. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd.