Klein wonen: tips voor een opgeruimd huis

0
1540

De huurprijzen schieten omhoog en in de stad wordt het steeds moeilijker een eigen plekje te bemachtigen. Grote kans dus dat als jij in de stad woont, je een klein huis of appartement hebt. Maar het wordt ook steeds hipper: de tiny house-beweging in Nederland is al druk bezig gemeenten te overtuigen om te investeren in het bouwen van tiny houses, piepkleine huisjes die doen denken aan stacaravans maar waar je op je gemak in kunt wonen met alles wat je nodig hebt. Lees hieronder de tips om te dealen met wonen in een klein huis. Zoek je voor tips om jouw kleine badkamer in te richten? Klik dan hier.

De trend van het ontspullen

Ontspullen is al langere tijd een trend en betreft je huis, maar ook je kledingkast. Neem afstand van de dingen die je toch weinig gebruikt en geniet meer van de spullen waar je wél blij van wordt. Het scheelt je veel plek in je kast om eens een stapel kleren weg te gooien en zo kun je je opbergruimte beter organiseren. Vind je het moeilijk om spullen weg te doen? Ontspullen betekent helemaal niet dat je van alles in de prullenbak hoeft te gooien. Je kunt ook afstand doen van kleren en dingen door ze naar de kringloopwinkel te brengen, of ze te doneren aan een stichting. Dan weet je zeker dat die ene trui nog een tweede leven krijgt. Of heb je nog zulke mooie spullen, dat je er nog wat geld voor kunt vragen? Verkoop het online of ga op de markt staan, en zorg er op deze manier voor dat je gedag kunt zeggen tegen je spullen en daar ook nog eens een gevulde portemonnee en een tevreden gevoel aan overhoudt.

Gebruik loze ruimtes

In een klein huis ben je altijd op zoek naar genoeg opbergruimte. Het geheim is om gebruik te maken van loze ruimtes, waar je in eerste instantie misschien niet aan gedacht had. Je kunt je slippers en sandalen tijdens de winter bijvoorbeeld gewoon bewaren onder je bank of onder je bed en niemand die ze ziet of erover struikelt. Als er veel ruimte onder je bed of bank is, kun je er zelfs over nadenken opbergboxen te kopen om de ruimte maximaal te gebruiken.

Hetzelfde geldt voor de ruimte onder de tafel, waar je soms ongezien spullen kunt opbergen. Of maak gebruik van de plekken waar je eigenlijk niets anders mee kunt. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte achter een deur. Je zult dat hoekje zelf nooit veel gebruiken omdat de deur nog open moet kunnen, maar een kast achter de deur kan een goede oplossing zijn: hij staat dan niet in de weg, maar kan toch functioneel zijn om rommel in op te bergen die je niet in je blikveld wilt hebben.

Hou het opgeruimd

De belangrijkste tip voor degenen die klein wonen: hou het opgeruimd. Een opgeruimd huis ziet er veel ruimer uit dan een rommelig huis, zelfs als die eigenlijk groter is. Als je constant over de schoenen struikelt die in de woonkamer staan, zou je bijna je kleine huis de schuld geven, maar neem de verantwoordelijkheid en probeer jezelf aan te leren altijd alles op de goede plek te zetten. In de rust van een opgeruimd huis kun je dan heerlijk genieten van de ruimte die jij hebt gecreëer