Combineer fitness, pilates en ballet en volg een Vbarre les

0
1723
fitness

In de fitnesswereld wisselen trends elkaar af. Misschien heb je de afgelopen jaren gemerkt dat dans steeds meer in de sportschool te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan de enorme populariteit van Zumba. Inmiddels is een nieuwe fitnesstrend de wereld in rap tempo aan het veroveren: Vbarre. Dit is een combinatie van ballet, pilates en fitness. Wat houdt het precies in?

Wat is Vbarre?

Vbarre is een combinatie van dans en fitness die over is komen waaien uit de Verenigde Staten. Het combineert ballet, fitness en pilates met elkaar en is daarom bijzonder populariteit. Tijdens een les Vbarre gebruik je meerdere attributen, waaronder gewrichten, een pilatesbal en een balletbarre. Een van de voordelen van deze nieuwe trend is dat je er geen dansachtergrond voor nodig hebt. Iedereen die zin heeft kan er aan mee doen.

Wat is het verschil tussen Vbarre en fitness?

Tussen Vbarre en fitnessoefeningen bestaan een aantal verschillen. Zo maak je bij Vbarre kleinere en kortere bewegingen. Vaak zul je van de instructeur dan ook horen dat je een ‘klein beetje omlaag of omhoog’ moet bewegen. Het heeft al met al veel meer weg van ballet. Bovendien gebruik je bij Vbarre over het algemeen alleen je eigen gewicht. Wel is het mogelijk om bijvoorbeeld weerstandsbanden te dragen om je armen te verzwaren. Ook helpt het soms om een zachte bal te gebruiken om je benen en/of billen te trainen.

De voordelen van Vbarre

Vbarre is zeer goed voor je lichamelijke conditie. De vrij intensieve oefeningen zijn erop gericht om je spiergroepen  te trainen. Het is een flinke workout die je heupen, benen en buik in betere conditie brengt. Daardoor word je binnen mum van tijd een stuk sterker en leniger. Sterker nog: na verloop van tijd heb je het lichaam van een echte danser! Wie wil er dat nu niet, zonder dat je er ook echt voor hoeft te dansen?

Trillende spieren zijn een goed teken

Tijdens het trainen zullen je spieren waarschijnlijk beginnen te trillen. Schrik vooral niet, want dat is heel normaal. Het is een teken dat je spieren vermoeid raken. Hoewel je misschien denkt dat het beter is om te stoppen, moet je juist dan doorgaan. Door de oefeningen op de juiste manier uit te voeren worden je spieren sterker. Dit geldt ook voor spieren die je normaal bijna niet gebruikt. Door de oefeningen ontstaat er een verbinding tussen je hersenen en deze weinig gebruikte spieren. Bovendien zullen ze bij volgende trainingen minder vaak trillen. Een goed teken, want dit betekent dat je sterker wordt. Daardoor zullen ze bij een volgende training steeds minder vaak trillen.

Lees ook: dit zijn leuke tennisoefeningen

Kun je zelf Vbarre les gaan geven?

Zowel in Nederland als in de rest van de wereld kun je op verschillende sportscholen, pilatesstudio’s en balletscholen lessen Vbarre volgen. De naamsbekendheid van deze combinatie tussen fitness en dans is de afgelopen tijd dan ook sterk toegenomen. Als je wil kun je zelfs Vbarre docent worden! In dat geval kun je een opleiding te volgen bij AALO, die in enkele maanden is af te ronden.