Zo haal je het meeste uit je bezoek aan Zakynthos

0
2628
Zo-haal-je-het-meeste-uit-je-bezoek-aan-Zakynthos.jpg

Griekenland is sinds jaar en dag een populair vakantieland en enkele van zijn bestemmingen verdienen onder Nederlanders de absolute voorkeur. Behalve eilanden als Kreta, Kos en Rhodos hoort ook Zakynthos daarbij. Val jij in de categorie reizigers die al afhaakt bij het gegeven dat een eiland een toeristische bestemming is? Zonde! Wat met de juiste insiders info maak je ook van deze reis een unieke ervaring. Vlieg een weekje naar Zakynthos of maak het onderdeel van een roadtrip.

Marathonisi, het bijzondere Turtle Island

Zakynthos is een van de thuishavens van de caretta caretta, een zeeschildpaddensoort die met uitsterven wordt bedreigd. De vrouwelijke schildpadden die op Zakynthos zijn geboren, komen hier jaarlijks in de zomermaanden terug om er zelf hun eitjes te leggen. Dit doen ze op sommige stranden van Zakynthos zelf, maar ook op het in de Baai van Laganas gelegen Marathonisi, dat -hoe toepasselijk- ook nog eens de vorm van een schildpad heeft. Huur een bootje en vertrek voor een rustig dagje naar dit oogverblindende eilandje.

Lokale olijfolie proeven

Een paar ingrediënten mogen niet aan de Griekse keuken ontbreken en één daarvan is olijfolie. Op het kleine eilandje staan wel twee miljoen olijfbomen, dus jaarlijks wordt er genoeg geperst. Hoe dit in zijn werk gaat, ontdek je tijdens een rondleiding door olijfoliefabriek Aristeon, waar je natuurlijk ook van alles mag proeven. Een bezoek is trouwens gratis! Wil je dit nog wat kleinschaliger doen, breng dan een bezoek aan de biologische boerderij Logothetis in Vassilikos. Na een middagje hier mag je jezelf ook voorzichtig een expert noemen.

De mooiste strandjes van het eiland

Natuurlijk bezoek je tijdens je verblijf op Zakynthos het wereldberoemde Shipwreck Beach, dat inmiddels al vele reismagazines van over de hele wereld heeft mogen sieren. Vanzelfsprekend ben je op deze plek niet de enige. Gelukkig zijn er op het eiland ook meer dan genoeg rustige stranden waar je de glinsterende Ionische Zee met een stuk minder zonaanbidders hoeft te delen. Zet bijvoorbeeld eens koers naar Dafni Beach: een mooi, donker zandstrand midden in het beschermde Marine Park. De kleine, houten bouwwerkjes die je er treft, zijn plekken waar schildpaddeneitjes liggen.

De bijzonderste taverne van het eiland

Verblijf je in een van de vele badplaatsen op het Griekse Zakynthos, dan zul je restaurants in overvloed om je heen hebben. Vaak zijn deze gericht op de toeristen en kun je er in mindere mate terecht voor authentieke gerechten of unieke settings. Hoe anders is dat bij Taverne Sunset in het plaatsje Kampi! Je tafeltje staat op een tweehonderd meter hoge klif. Zorg ervoor dat je er rond zonsondergang bent, romantischer dan dit kan haast niet!

Zakynthische tradities meevieren

Zakynthos staat bol van de tradities en cultureel-religieuze hoogtepunten. De belangrijkste dag van het eiland is Agios Dionysios op 24 augustus, de dag waarop de gelijk genaamde beschermheilige van het eiland wordt herdacht. De kist met zijn overblijfselen wordt die avond door de stad gedragen. Ook is er een braderie en wordt er vuurwerk afgestoken. Ben je op deze datum op Zakynthos, begeef je dan naar de hoofdstad om te zien hoe de Grieken hun tradities vieren.