Zo stop je op succesvolle wijze met roken

0
1465
stoppen met roken opnieuw

Roken is voor veel mensen een gewoonte. Ze steken bijvoorbeeld uit gemak even een sigaretje op na het wakker worden, na de maaltijd of in de kroeg. Ook maakt een sigaretje het wachten op de trein iets minder saai. Na het stoppen met roken ervaren veel mensen dan ook een ‘leeg’ gevoel. Hoe kun je ondanks dit gevoel toch succesvol stoppen met roken?

1 – Kies de nicotinepleister of e-sigaret als alternatief

De afgelopen jaren zijn er een aantal alternatieve ontstaan voor de traditionele sigaret. Met name de nicotinepleister en de e-sigaret zijn ontzettend populair. Ze helpen je namelijk om het roken rustig af te bouwen. Onderzoek heeft uitgewezen dat in één keer stoppen met roken vaak averechts werkt. Een e-sigaret of nicotinepleister vormen juist een gezond alternatief. Je kunt er namelijk een rookverslaving rustig mee afbouwen. Bovendien hebben ze een minder negatieve invloed op je lichamelijke gezondheid.. Zo krijgt je lichaam bij een e-sigaret minder schadelijke en verslavende stoffen zoals nicotine binnen. Via een zogeheten e-liquid rook je namelijk alleen ‘damp’.

2 – Probeer ‘Cold Turkey’ te stoppen

Roken is zowel een lichamelijke als mentale verslaving. Zo reageert je lichaam met allerlei ontwenningsverschijnselen na het stoppen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, trillen en slapeloosheid. Als het goed is verdwijnen deze bijwerkingen na enkele weken. Het mentale aspect is echter een lastige kwestie. Het roken zit grotendeels tussen je oren. Je ervaart na het stoppen een leeg en somber gevoel. Daardoor is het moeilijk om de verleiding van een sigaretje te weerstaan. Je hebt dan ook veel wilskracht nodig om te stoppen. Sommige rokers lukt om zonder hulpmiddelen te stoppen. Deze methode wordt ook wel ‘Cold Turkey’ genoemd. Ze stoppen bijvoorbeeld door negatieve verhalen uit de omgeving of omdat een rokend familielid longkanker heeft gekregen.

3 – De Moos-methode: bouw het rustig af

Lukt het je helaas niet om in een keer te stoppen? Je bent absoluut niet de enige. Bovendien is de ‘Cold Turkey’ niet altijd effectief. Zo kun je door tegenslag , bijvoorbeeld een stressvolle situatie, een terugval krijgen. Je grijpt dan sneller terug naar de sigaret. Het is veel verstandiger om het roken rustig af te bouwen. Eventueel zou je dit kunnen doen met behulp van de e-sigaret. Deze is namelijk veel minder schadelijk voor je gezondheid. Bovendien kun je e-sigaretten zeer gemakkelijk in allerlei webshops kopen. Maak bijvoorbeeld een schema waarin je het roken van sigaretten rustig af bouwen. Dit wordt ook wel de ‘Moos-methode’ genoemd. Dit is een afkorting voor ‘minderen om ontspannen te stoppen’.

4 – Gebruik computerprogramma’s voor tips en adviezen

Interessant is dat het internet steeds vaker een hulpmiddel is om te stoppen met roken. Je kunt namelijk diverse computerprogramma’s gebruiken die je voorzien van tips en adviezen. Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling voor jong én oud. Het enige dat je hoeft te doen is het invullen van een vragenlijst. Aan de hand daarvan ontvang je een aantal handige tips. Een aanrader is het gratis te downloaden programma uQuit. Veel succes!