Wat zijn de verschillen tussen gitaren?

0
764

Iedereen heeft wel eens een gitaar gezien. Misschien speel je zelf wel gitaar, of ben je enorm fan van een rockband. Gitaren zijn niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Vooral populaire pop en rock bands krijgen nog altijd veel aandacht en live optredens lijken toch een stuk minder energiek zonder iemand die staat te swingen met een gitaar om zijn nek. Vaak zijn er twee verschillende gitaren op het podium, maar wat is het verschil tussen deze gitaren? Zijn er eigenlijk veel verschillen tussen gitaren? Dat en meer, lees je nu.

Verschillende type gitaren

Er zijn drie verschillende type gitaren. Dit zijn akoestische, elektrische en basgitaren. Elk type gitaar heeft zijn eigen sound en wordt gebruikt om een bepaalde muziek toe te voegen aan het nummer. Gitaren hebben bijna altijd 6 snaren, die individueel gestemd kunnen worden voor de juiste klanken voor het nummer.

Een akoestische gitaar is vaak een erg rustige gitaar. Hoewel je flink op een akoestische gitaar kunt spelen, wordt deze vaak in wat rustigere nummers gebruikt. Een artiest die bekend staat om zijn gitaarspel in zijn nummers is Ed Sheeran. Verder kun je een akoestische gitaar overal spelen, omdat de gitaar zelf een klankenkast heeft. Dit is de holle binnenkant van de gitaar, met het gat onder de snaren. Hierdoor kun je de gitaar goed horen, waar je ook bent. Sommige akoestische gitaren kunnen ook op versterkers aangesloten worden, maar dit is bij lang niet alle akoestische gitaren het geval.

Elektrische gitaren zijn onmisbaar in de rock en metal muziek. Bands zoals AC/DC staan bekend om hun legendarische solo stukken op de elektrische gitaar. Elektrische gitaren zijn vrij verschillend van akoestische gitaren. Zo hebben elektrische gitaren geen klankenkast, maar elementen. Deze kunnen vaak los van elkaar aangezet worden, met elke stand zijn eigen geluid. Zo kunnen gitaristen snel, tijdens het spelen, een verandering in hun geluid maken. Perfect voor bijvoorbeeld de brug van het nummer.
Omdat de elektrische gitaar geen klankenkast heeft, aan de andere kant, kun je deze niet zo makkelijk overal spelen. Elektrische gitaren moeten aangesloten worden op een versterker om goed hoorbaar te zijn. De gitaar zelf maakt niet genoeg geluid om zo makkelijk ergens te spelen.

De basgitaar is, vergeleken met de akoestische en elektrische gitaar, een beetje een vreemde vogel. Een basgitaar is een soort elektrische gitaar, maar met niet 6, maar 4 snaren. Dit maakt de basgitaar meteen al een unieke gitaar, maar dat is nog niet alles. Basgitaren zijn, zoals de naam al laat denken, voor de lage tonen. Ook een basgitaar kan niet zo makkelijk zonder versterker gespeeld worden, omdat het geen klankenkast heeft. Ook basgitaren zijn onmisbaar in de muziekwereld, al worden ze vaak minder opgemerkt. De basklanken versterken vaak het nummer, zonder zelf te veel op te vallen.

Als je zelf gitaar wil gaan spelen, pas dan altijd wel een beetje op. Vooral bij elektrische en basgitaren, zet je versterker niet te hard aan, vooral niet ’s avonds, anders kun je misschien wel een onverwacht bezoekje van de buurman verwachten. Voor meer tips om goed om te gaan met je buren en huisgenoten, lees dan dit artikel.