Vegetariër worden, dit zijn de voordelen!

0
1745

Vegetarisch eten is een snelgroeiende trend in de Nederlandse maatschappij. De meningen over vegetarisch eten zijn behoorlijk verdeeld, maar toch gaan steeds meer mensen overstag. Stoppen met vlees eten kent een aantal voordelen voor jouw gezondheid en levensstijl. Dus wil je stoppen met vlees eten of proberen te minderen? Lees dan deze voordelen door en misschien helpt dit je op weg.

Mentale en lichamelijke effecten

Overstappen naar een vegetarisch eetschema kent zowel lichamelijke als mentale effecten. Vlees bevat vaak hormonen afkomstig van het gegeten dier. Dus als je veel vlees eet kan het zo zijn dat je een overload aan hormonen binnenkrijgt. Dit beïnvloed jou hormoonhuishouding en kan mentale gevolgen geven. Voorbeelden van mentale gevolgen zijn moeheid en depressieve gevoelens. Als je stopt of mindert met vlees eten is de kans groot dat er meer energie en rust in jouw hoofd ontstaat.

Het is een feit dat vlees veel eiwitten bevat en dat deze goed zijn voor je lichaam. Maar er zijn zat andere etenswaren die eiwitten bevatten. Want naast de eiwitten bevat vlees ook aantal minder gezonde bouwstenen. Stoppen met vlees eten verlaagd het vetgehalte wat je hierdoor binnenkrijgt. Een te grote hoeveelheid inname van vet kan leiden tot hart- en vaatziekten. Om toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen eet een vegetariër vaak gevarieerder en dit helpt mee aan een gezonder leven.

Voordelen van vegetarisch eten

De mentale en lichamelijke effecten van vegetarisch eten brengen een hoop voordelen met zich mee. Hieronder een aantal voordelen:

1) Verlaagde kans op hart-en vaatziekten. Zoals net aangegeven krijg je minder vet binnen en dit heeft positieve effecten voor jouw cholesterol.

2) Meer energie en rust in je hoofd. Door geen vlees te eten of hierin te minderen zal je minder last ervaren van een schommelende hormoonhuishouding.

3) Gevarieerder eten. Omdat je een aantal bouwstoffen mist door geen vlees te eten, zal je dit ergens anders moet aanvullen. Als gevolg hiervan ga je vaak veel gevarieerder eten en ontstaat er een toename aan vezels, groente en fruit. Deze afwisseling draagt bij aan een gezondere levensstijl.

4) Milieuvriendelijk. De vleesindustrie creëert een groot deel van de schadelijke gassen. Deze gassen zijn schadelijk voor het milieu en versterken de klimaatverandering. Hoe minder vlees er gegeten wordt, hoe minder schadelijke gassen er geproduceerd worden.

5) Dierenrechten. Naast dat vlees eten het milieu aantast, is er ook sprake van dierenleed. Er zijn nog genoeg slachthuizen die zich niet geheel aan de regels houden wat ten koste gaat van de dieren.

Er zitten dus behoorlijk veel voordelen aan vegetarisch eten! Zie je het niet helemaal zitten om compleet over te stappen naar een vegetarisch dieet? Je kunt er ook voor kiezen om je te beperken in je vlees inname. Hierdoor help je een stukje mee aan het verbeteren van het milieu en tegengaan van dierenleed. Wellicht bevalt het minderen van vlees eten wel zo goed, dat je uiteindelijk helemaal overstapt!