Tips voor het ophangen van een schilderij

0
987

Het klinkt als een hele makkelijke klus, echter is deze niet altijd even makkelijk gebleken: het ophangen van een schilderij. De meeste mensen doen dit wel even, maar er zijn wel degelijk dingen waar je op kan letten waardoor het meer rust uitstraalt bijvoorbeeld. Een mooie print op het schilderij of in de fotolijst is namelijk erg fijn, maar dan moet het ook wel op de juiste manier opgehangen worden. Hierbij kan je kritisch gaan kijken naar het materiaal van de lijst of van het doek bijvoorbeeld, maar ook naar de manier van ophangen. Hieronder krijg je wat tips voor het ophangen van een schilderij.

Kijk goed naar de plek en positie

Je kan er bewust voor kiezen om een eyecatcher op te hangen, maar ook dan is het van belang hoe je die precies ophangt. Zo is het altijd slim om het schilderij op ooghoogte op te hangen, waardoor je het in één oogopslag allemaal kan zien. Dit straalt rust uit. Daarnaast is het verstandig om ook afstand tussen het schilderij en de bank te houden bijvoorbeeld. De richtlijn hiervoor is minimaal vijftien centimeter verschil. Dit kan met de bank zijn, maar ook met een stoel bijvoorbeeld. Dit zorgt voor een ruimtelijke uitstraling.

Daarnaast is het ook erg fijn als het schilderij recht zal hangen en niet schuin. Dit kan je doen door gebruik te maken van een waterpas. Let wel op; sommige oude huizen zijn zelf ook een beetje scheef. Daardoor kan iets wel waterpas hangen, maar er alsnog niet waterpas uit zien. Mocht dit heel erg zijn, ga dan op jouw gevoel af en zorg ervoor dat het schilderij op gevoel recht hangt. Anders valt de scheefheid van de ruimte juist nog meer op.

Let op het formaat

In een kleine ruimte kies je vaak snel voor kleine schilderijen om er voor te zorgen dat het voelt alsof er veel op past of in past. Echter werkt het beter om een groot schilderij op te hangen in een kleine ruimte. Dit laat de ruimte namelijk gevoelsmatig groter lijken, wat iedereen eigenlijk wel wil. Geef een groot schilderij echter wel de ruimte, met heel weinig ruimte om het schilderij heen ziet het er alsnog niet heel mooi uit en gaat de ruimte er ook niet ruimer van lijken. Probeer er dan ook precies tussen te gaan zitten en ga voor een groot schilderij met wel wat ruimte er omheen.

Wil je de ruimte hoger laten lijken? Hang dan enkele schilderijen boven elkaar om dit juist te benadrukken. Ben je iets meer van de breedte? Hang hier dan een breed schilderij op. Wanneer je een smalle muur hebt, helpt het ook om een smal schilderij op te hangen zodat het niet te massief gaat zijn.

Wil je zelf creatief aan de slag? Denk dan aan diamond painting! Dit is tegenwoordig helemaal hip om te doen en zo kan je misschien wel een eigen creatie aan de muur hangen.