Optimaal kaarsen branden

0
914

Wanneer je een mooie kaars hebt gekocht is het wel zo fijn als je lang met de kaars kan doen. Vaak is het het geval dat de kaars wel gaat branden maar dat de randjes niet mee naar beneden komen of dat er veel van de kaars toch nog rechtop blijft staan. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Hieronder lees je welke dingen je kan doen om er voor te zorgen dat je optimaal van die mooie kaars kan gaan genieten. Zo zit je er warmpjes bij deze winter zonder dat je steeds halve kaarsen weg moet gaan gooien. Lees je mee?

Knip de lont af

De meeste mensen steken de kaars direct aan zonder eerst even naar de lont te kijken. Het is wel van belang om dit te doen, je kan er namelijk voor zorgen dat de optimale vlam in de kaars gaat. Dit doe je door de lont af te knippen tot ongeveer een halve centimeter boven het kaarsvet. Een te lange lont zal er namelijk voor zorgen dat de kaars wild gaat wapperen en dat het sneller gaat opbranden. Ook na het branden kan je de lont weer een stukje afknippen, het kan zijn dat dat even nodig is.

Oppervlakte helemaal laten wegsmelten

Niks is zo vervelend als een halve kaars die aan de rand van het glas blijft plakken. Dit kan je voorkomen door de kaars voor de eerste keer volledig te laten branden. Dit houdt in dat het hele oppervlak vloeibaar moet worden en niet maar een stukje. Een kleine cirkel weggebrand en dan de kaars al uitblazen? Dan ga je dus voor een tunnel in de kaars, waarbij er steeds een smallere tunnel komt. Hierdoor blijft er veel kaarsvet aan de zijkanten zitten. Erg zonde!

Onder het genot van een brandend kaarsje kan je ook hele leuke dingen doen, denk bijvoorbeeld aan (bord)spelletjes. Heb je inspiratie nodig? Lees dan dit artikel en leer elkaar beter kennen.

Wat te doen met lege potjes?

Lege kaarsenpotjes kan je nog wel voor iets gebruiken. Je kan het overige kaarsvet uit de potjes te halen door het te verhitten boven de 60 graden, dan komt het kaarsvet namelijk los. Dit kan je doen door het even in de oven te zetten of door er heet water bij te doen. Dan komt het namelijk goed los. Je kan deze potjes dan weer gebruiken voor iets anders. Misschien doe je er wel waxinelichtjes in, maar je kan er ook iets in gaan bewaren wanneer er ook een deksel bij hoort. Je kan er bijvoorbeeld ook punaises in bewaren of elastiekjes, daarnaast zijn het soms ook hele mooie bakjes om ergens ter decoratie neer te zetten. Uiteraard zou je er ook nieuwe kaarsen van kunnen maken, echter vergt dit wel wat meer inspanning.