Het voordeel van lijstjes maken

0
993

Een georganiseerd leven, wie wil dat nou eigenlijk niet? De meeste mensen streven hier naar maar het kan super moeilijk zijn om altijd alles onder controle te hebben. Een tool die je hierbij kan helpen, is het maken van lijstjes. In dit artikel vind je – jawel – een lijstje met wat redenen waarom jij ook lijstjes moet gaan maken. Lees je mee?

Lijstjes zorgen voor een goed gevoel

Dat lijstjes voor overzicht zorgen, dat weten we natuurlijk wel. Maar lijstjes werken ook nog eens voor een goed gevoel! Het is namelijk zo, dat wanneer je dingen van je lijstje af weet te strepen, je daar een positief gevoel van krijgt. Het wordt dan namelijk bevestigd dat je productief bent geweest. Meestal voel je je dan ook in controle over je eigen leven; dat zorgt ook voor positieve gevoelens. En wie wil dat nou niet?!

Prioriteiten stellen

Doordat je in een lijstje alles op een rijtje zet, kan je beter zien wat er allemaal gebeurd moet worden. Hierdoor wordt je ook beter in het stellen van prioriteiten. Wat moet je echt nu doen en wat kan nog wel even wachten? Het is handig om dat jezelf af te vragen waardoor je leert te kiezen wat belangrijk is om te doen. Zo kan je opruimen misschien meteen gaan doen of juist even naar achter schuiven, omdat die ene deadline nou wel een stukje belangrijker is. Wanneer je het allemaal op papier zet, geeft dit overzicht en zal je prioriteiten leren te stellen.

Het zorgt voor minder stress

Iets waar lijstjes ook goed voor zijn, is voor het verminderen van stress. Het is namelijk makkelijk om paniekerig te worden wanneer je het idee hebt dat je super veel moet doen en maar weinig tijd hebt. Soms heb je wel de tijd, maar weet je gewoon simpelweg niet waar je moet beginnen en hoe je het aan moet pakken. Lijstjes kunnen hier bij helpen. Zodra je namelijk de dingen hebt opgeschreven, voelt het wat georganiseerder aan waardoor je wat meer overzicht krijgt en dat resulteert weer in meer ruimte in je hoofd.

Ook ontspan je meer naar mate dat je dingen hebt af kunnen strepen. Zo kan je jezelf ook gaan belonen wanneer je een aantal dingen hebt afgestreept, om bijvoorbeeld wat leuks te doen in de pauze of toch die lekkere koffie te gaan halen bij jouw favoriete koffietentje. Het maken van lijstjes zorgt dus ook voor minder stress. En dat kunnen we allemaal af en toe wel gebruiken.

Lijstjes zijn leuk

Een groot voordeel van lijstjes maken, is dat het leuk kan zijn. Misschien vind je het nog helemaal niet leuk, maar dat kan het zeker wel worden. Zo kan je werken met leuke kleuren en lettertypes, maar ook hele systemen bedenken. Het is ook handig om ook leuke taken op je lijstje te schrijven, zo kan je er nog meer afstrepen en heb je ook wat leuke dingen die je ‘zou moeten doen’. Dit kan zijn dat je even je oma op moet bellen, of even bij de buren moet gaan kletsen omdat het al zo lang geleden is. Toch aan het denken om wat met de buren te gaan doen? Lees dan dit artikel!