Gamen; de toekomst van recreatie

0
1066

Gamen is al lange tijd erg populair. Vooral in de laatste jaren hebben videogames flinke sprongen gemaakt op het gebied van technologie, zoals Virtuele Realiteit-technologie. Ondanks alle sprongen zijn videogames nog altijd wat ze vroeger waren; iets om helemaal in op te gaan. Zo zijn er ondertussen veel verschillende genres en typen spellen op de markt en is er voor ieder wat wils. Maar waarom zijn videospellen zo populair tegenwoordig?

Interactief

Een van de belangrijkste redenen dan videogames zo populair zijn is de interactiviteit die het brengt. Waar vroeger boeken lezen een van de manieren was om jezelf te verliezen in een verhaal, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Veel videospellen hebben tegenwoordig complexe verhalen waarin je zelf een van de hoofdpersonages speelt. Sommige spellen laten je zelf een hoofdpersonage zijn, andere spellen bestuur je de hoofdpersonage. Dit maakt het voor mensen vaak makkelijker om zich in te leven in het verhaal en dus in het spel. Ook omdat veel kinderen tegenwoordig moeite hebben met lang op iets focussen zijn taken zoals lezen gewoon lastiger voor ze. Bij videospellen vinden ze het makkelijker om de aandacht erbij te houden, omdat ze dus er zelf mee bezig zijn, in plaats van dat ze het zichzelf moeten voorstellen.

Spannende verhalen

Zoals eerder genoemd werd hebben steeds meer spellen complexe verhalen die ze vertellen. Dit is voor veel mensen ook een van de redenen om spellen te spelen. Videospel makers focussen ook steeds meer op goede verhalen vertellen. Waar vroeger spellen zoals Mario slechts gingen over de prinses van een monster redden, zijn er tegenwoordig ook spellen die ingaan op veel diepere vraagstukken, zoals wat ons mensen nou uniek maakt. Natuurlijk zijn niet alle spellen zo diepgaand, want er zijn nog altijd genoeg spellen waar je slechts een simpel doel volgt, maar toch zijn er voor de mensen die complexe verhalen willen steeds meer spellen die dat bieden.

Online samen spelen

Een ander aspect van videospellen, dat dingen zoals boeken of films niet kunnen brengen, is het samen spelen met vrienden. Veel videospellen laten mensen namelijk een of meerdere vrienden uitnodigen om met elkaar het verhaal te volgen. Dit is voor veel mensen, jong en oud, erg aantrekkelijk. Zo kun je met elkaar afspreken en samen leuke dingen doen, ook wanneer je niet bij elkaar bent. Sommige spellen zijn zelfs helemaal ontwikkeld om met mensen tegen andere mensen te spelen. Dit brengt ook weer een vorm van competitie naar boven, waardoor het voor mensen aantrekkelijk wordt om meer te spelen. Deze videospel competities worden ook steeds serieuzer genomen, met spellen zoals League Of Legends die jaarlijks wereldwijd toernooien organiseren met grote geldbedragen voor de winnaars.

Natuurlijk hoeven niet alle spellen tegenwoordig op de computer of op de Playstation gespeeld te worden. Er zijn nog altijd veel leuke bordspellen waar je met vrienden of familie een gezellige avond mee kunt hebben. Ook zijn er zelfs spellen die je leuk kunt spelen op een date of om mensen beter te leren kennen. Lees daarover meer in dit artikel!