De e-bike als alternatief voor het openbaar vervoer

0
2146
e-bike alternatief ov

De elektrische fiets was al populair, maar is nu helemaal doorgebroken. Steeds meer mensen zien er de voordelen van in, en gebruiken hem als alternatief voor het openbaar vervoer, maar ook voor de auto.

Waar en wanneer je maar wilt

Bijna iedereen die een elektrische fiets voor dames aanschaft, is hier direct enthousiast over. Het sportieve van een fiets, want ook bij een elektrisch exemplaar moet je wel gewoon zelf trappen, met het gemak van een scooter, want je gaat er een stuk sneller en gemakkelijker mee vooruit. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, zonder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of eventuele files onderweg. Je gaat tot ongeveer 25 kilometer per uur, zonder daar zelf al te veel moeite voor te doen. Dat zorgt ervoor dat ritjes waarvoor je eerder nooit de fiets zou hebben gepakt, veel te ver, nu opeens wel bereikbaar worden op de tweewieler.

Veel mensen die overgaan tot de aanschaf van een elektrische fiets, doen dat omdat zij op zoek zijn naar een nieuw vervoersmiddel om afstanden van tussen de 5 en pakweg 15 kilometer mee af te leggen. Om dit op de fiets te doen, dag na dag, is voor veel mensen net iets te veel van het goede. Om voor zo’n relatief korte afstand steeds maar weer de auto te pakken, dat is eigenlijk onzin. Maar met het OV, dat is ook niet altijd even handig, zeker niet als je liever niet te dicht bij anderen op hun lip zit.

De fiets met ondersteuning is dan het perfecte alternatief. Je bent van niemand afhankelijk, hebt volledige vrijheid, bent lekker in de buitenlucht en bent vaak net zo snel op je bestemming als wanneer je voor de auto of het openbaar vervoer had gekozen.

Waar moet je op letten?

Als je een e-bike aan wil gaan schaffen, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je een exemplaar koopt dat bij je past. Reis je er dagelijks een flinke afstand mee, dan moet de accu dat bijvoorbeeld wel aankunnen. Niets is zo vervelend als halverwege met een lege accu te komen staan, en alsnog flink te moeten trappen. Ook moet je goed kijken naar hoeveel ondersteuning de motor je kan geven. Fiets je uitsluitend op een vlakke ondergrond, dan heb je minder vermogen nodig dan wanneer je in een heuvelachtig gebied woont. Ook het type lader is nog iets om goed naar te kijken: er zijn varianten die extra snel hun werk doen, zodat je accu gemakkelijk weer volledig opgeladen kan worden tijdens je werkdag, of wanneer je na het werk weer thuis bent, en ’s avonds nog even weg moet. Neem je al deze factoren mee in je beslissing, dan kan het haast niet anders of je hebt enorm veel plezier van je aankoop!