Tips om nieuwe gewoontes vol te houden

0
2503

Je kent het vast wel, soms bedenk je dat je jezelf nieuwe gewoontes wil aanleren. Puur omdat het gezonder voor je is, of omdat je juist wat bewuster met sommige dingen wil leren omgaan. Het kan erg leuk zijn om nieuwe voornemens te bedenken, maar uitvoeren is soms nog wat lastiger. Meestal lukt het wel om in het begin de eerste twee weken vol te houden; dan ben je immers nog gemotiveerd. Na een tijdje wordt het steeds lastiger om dit vol te houden en zeg je vaker ‘oh dat doe ik morgen wel even, vandaag komt niet zo goed uit’. Vaak ga je dan excuses bedenken om iets maar niet te hoeven doen. Wil je weten hoe je wel nieuwe gewoontes vol kan proberen te houden? Lees dan even verder!

Zoek iemand die je kan steunen

Een van de belangrijkste tips om te volgen wanneer je een nieuwe gewoonte wil leren vol te houden, is dat je iemand vindt die je hierin kan steunen. Hierdoor heb je iemand die je kan controleren, waardoor je niet alleen jezelf teleurstelt maar ook de ander wanneer je iets niet uitvoert. Dit kan helpen om een extra motivatie te zijn om dus juist wel dat ene te gaan doen waar je zo enorm tegen op kijkt. Je kan dit ook bijhouden in verschillende apps, waarbij je misschien niet de streak wil verbreken die je hebt opgebouwd. Dit kan je ook motiveren, maar wanneer het een mens (vriend of familielid bijvoorbeeld) is, zal je je er nog meer aan gaan houden.

Wees realistisch

Een andere belangrijke tip is dat je realistische doelen stelt. Wanneer je normaal niet veel sport, is het bijvoorbeeld niet realistisch om met jezelf af te spreken dat je om de dag gaat sporten. Dan is de kans groot dat je dit in de eerste twee weken wel vol weet te houden, maar daarna niet meer. Dan is het nieuwe er af en geef je toch toe en eindig je bijvoorbeeld weer op de bank met Netflix. Op zich is het dan al heel erg goed dat je twee weken zo enorm je best hebt gedaan, maar wanneer je realistische doelen stelt wordt het een stuk makkelijker en ook leuker. Begin daarom klein en bouw dit op als je dat zou willen. Ga bijvoorbeeld twee keer in de week een uurtje sporten en gooi dit omhoog wanneer je daar behoefte aan hebt. Zet niet te hoog in, dan wordt de drempel om iets te gaan doen alleen maar hoger.

Zorg dat het gezond blijft

Daarnaast is het van belang dat wat je doet, ook gezond blijft. Probeer er daarom op te letten dat je niet doorslaat en net te ver gaat, waardoor je inderdaad weer snel opgeeft. Maar wat is nu eigenlijk precies gezond voor de mens en wat niet? Wanneer je dat wil weten kan je het beste eens op je eigen lichaam gaan proberen te letten. Doe wat goed voelt en drink vooral genoeg water. Wanneer je wat wil lezen over de gezondheid van de mens, neem dan eens een kijkje bij dit artikel.